Başlığı görünce bu da neyin nesi dediniz biliyorum. Bu adam her şeyi ters yüz etmeye bayılır dediğinizi de duyar gibiyim. Şimdi kedi sahipleri şaşırdı, köpek sahipleri ise kızdı sanırım.

Siz bugüne kadar kediye nankör, köpeğe sadık dediniz. Kedinin nankörlüğü hakkında nice deyimler duydunuz, hatta türkü bile okudunuz.

Oysa kedi nankör değil, onurludur. Sahibi de olsa araya mesafe koyar, özgürlüğüne düşkündür. Siz ne kadar yemeğini verseniz, suyunu içirseniz de sınırını aştığınız an sizi tırmalar. Bu nankörlüğünden değil, sınırını bil uyarısıdır. Kızdığınızda kediyi dövemezsiniz, size karşılık verir. Sevdiğinizde de sıkıldığı an kalkıp gider. Yeter hep seni mi avutacağım der gibi.

İşte bu nedenlerle kedi nankör değil, onurlu ve özgürlüğüne düşkün bir canlıdır.kedi sahibi iseniz, kedi seviyor iseniz, sınırlarınızı bileceksiniz.

Köpekte evet sadakat vardır, ama bir o kadar da yalakadır. Bir kemik için ne taklalar atar. Sahibi kendisini aç bırakır sesini çıkarmaz, kızdığında acımasızca döver kuyruğunu kısıp kaçar, hırlamaz bile. Aksine ağlamaklı sesler çıkararak kendisini acındırmaya çalışır. Sahibi için savaşır gerekirse canını verir. Bilir ki sahibi ona ödül olarak yiyecek verecektir. O nedenle var gücüyle savaşır. Tüm bu çektiği eziyetlere rağmen bir kez olsun senin de vereceğin yiyeceğin de diye isyan etmez. Sabırla sahibini bekler.

Şimdi biliyorum bir çoğunuz kızdınız, kedi nankör işte dediniz. Kardeşim illa nankör mü arıyorsunuz? O zaman arkanıza yaslanın gözünüzü kapatın, şöyle bir çevrenizi, yaşadığınız toplumu düşünün. Bakın ne kadar nankör gördünüz. (kendinize ayrıcalık yapmayın)

İyisi mi hayvanları rahat bırakalım. Nankörlük, sadakat, yalakalık, sinsilik,kindarlık gibi insanoğlunun davranışlarını hayvanlara yüklemeyelim.

NOT: bu yazının ilk tohumları yıllar önce İstanbul Bakırköy’de bir balıkçı lokantasında sevgili kardeşim Osman Dursun ve bir arkadaşı ile yapılan sohbette atılmıştı. Osman Dursun kardeşime selam olsun.

ASIM ÖCAL

14.8.2019