Birkaç metre ötedeydi. Ancak yarışı tamamladığını düşündü koşmayı bıraktı. İspanyol atlet İvan  Femandez tam arkasındaydı ve neler olduğunu fark etti. Koşmaya devam etmesi için Kenyalı Abel’e bağırmaya başladı. Ama Mutai’nin İspanyolca anlamadığını bilmiyordu. Sonra İspanyol atlet onu zafere itti. Bir gazeteci İvan’a ‘’Bunu neden yaptın?’’diye sordu. İvan’’Hayalim birgün bir toplum yaşamın sahip olabileceğimizdir’’dedi. Peki neden Kenyalının kazanmasına izin verdiniz? İvan ‘’kazanmasına izin vermedim, kazanacaktı’’ diye yanıtladı.’’Ama kazanabilirdin’’. İvan ona baktı ve cevap verdi. ’’Ama zaferimin  değeri ne olacaktı? O madalyanın onuru ne olurdu? Annem bunun hakkında ne düşünürdü?Değerler nesilden nesile aktarılır.

       Bunun adına dürüstlük mü denir ?. Bunun adına hakkı olmayanı almamak mı denir ? Bunun adına hakka saygı mı denir ?. Bunun adına adil davranmak mı denir? Bunun adına onurlu davranmak mı denir? Yoksa bunun adına eline geçen madalyayı  kendi ülkesine götürmek dururken başka ülkenin vatandaşına ikram ettiği için enayilik mi denir ? Sıtadın tümü Türk seyircilerden oluşsaydı, yarışı kenyalıya kaptıran da Türk atlet olsaydı sıtat Türk yarışçıyı alkışlar mıydı? Yoksa madalyayı kenyalıya kaptırdığı için yuhalanır mıydı?

         Toplumlardaki ahlak yapısını düzeltebilmek için, o toplumda önce ailede daha sonra okulda hak hukuk adalet kavramlarını yerleştirmek, hakkı olmayanı almamayı  öğretmek ve bunu alışkanlık haline getirmek gerekir. Bunu tam anlamıyla yerleştirebilmek için toplum yapısının buna uygun olması gerekir. Eğer toplumun büyük çoğunuluğunda hak adalet kavramları yerleşmemişse senin çocuğa bu kavamları öğretmen mümkün değildir. Ahlak yapısı düzgün  olanların sayısı toplumun 100%80-90 nına ulaşmışsa ahlaksız olanlar toplumdan dışlanır.Yok toplumun  100 % 80-90 ı ahlak yapısı bozuk insanlardan oluşuyorsa  ahlak yapısı düzgün olanlar toplumdan dışlanır. Kötü  kötüyü seçer.

          Sizce bizim ülkemizin hak, hukuk ,adalet seviyesi kaç puan eder?

     Yurt genelinde bütün belediyelere 5 tane memur alınacak. Bu 5 memur alımında il, ilçe, belde bütün belediyelerde şöyle yapılır.

       A-Belediyelerin  100%100  ü sınav yaparak tarafsız bir şekilde puan sırasına göre alır.

        B-Belediyelerin  100%75  sınav yaparak puan sırasına göre 100%25 de kendi yakınını alır

        C-100%50  puan sırasına göre  100%50  kendi yakınlarını alır.

        D-100%25 puan sırasına göre 100%75 yakınını alır.

         E-100%100 kendi yakınını alır.Sınava ihtiyaç duymaz.Yada göstermelik yapar.

        Bu test sorularına puan vermek isterseniz: A-100 B-75 C-50 D- 25 E-0

        Bu test sorusuna vereceğiniz cevaplar ülkemizin hak, hukuk ve adalete verdiğimiz önemi gösterir.

                                                                                                 Recep ESMER