Son haftalarda yaşanan olaylar öyle hızlı gelişti ki, alışkın olmayan memleketim ne olduğunu ve ne olacağını anlamada ciddi şaşkınlıklar yaşadı.

Patlayan bombalar, yapılan haber ve atılan manşetler, servis edilen rapor…

Buna karşın yapılan açıklamalar, gösterilen tepkiler, cılız da olsa yazılıp çizilenler…

Hiçbir kimse ya da hiçbir il terörle, teröristle, bombalarla anılmak istemez. Ama ne yazık ki birileri ısrarla Adıyaman’ı ve Adıyamanlıları bu duruma düşürmeye çalıştı, çalışıyor.

Adıyaman nüfusuna mensup olan kişilerin, Adıyaman’da yaşananların elbette üzerine gidilmeli. Sorgulanmalı, muhakeme ve muhasebesi yapılmalı. İhmali veya kastı bulunanlar elbette tespit edilip gerekli cezalara çarptırılmalı.

Bunları söylerken bir başka şeye daha dikkat çekmek istedim.

Birilerinin ısrarla Adıyaman’ı ve Adıyamanlıları terörle, teröristle, bomba ile birlikte anılması için çalışmalar yaptığını, birilerinin bu yönde ciddi oyunlar sergilemeye çalıştığını söylemeye çalıştım. Adıyaman’ı bir yerlere çekmek, bir yerlere yamamak istediğini, yaşanan olaylardan bunun net olarak anlaşılabileceğini söylemeye çalıştık.

Adıyaman’ın ve Adıyamanlıların bu şekilde anılmasının zihinlerde, imaj ve algılarda çok olumsuz izler bırakacağını, bunun da zararını Adıyamanlıların yaşayacağını ısrarla söyledik.

Tüm bunlara rağmen bazı arkadaşlar gerçekleri inkâr ettiğimiz ve sorunları halı altına süpürdüğümüz gibi düşünceler dile getirerek sanki taraf olduğumuzu ve bazı şeyleri saklamak istediğimizi ima ettiler.

Servis edilen siyasi partinin raporunu savunurcasına takındıkları tavır neredeyse onlara teşekkür tavrına dönüşecekti.

Art niyetli değillerdi elbet. Onlar da sorunların çözülmesinden yanaydı.  Ama bir noktaya kilitlendikleri için başka şey düşünemiyorlardı veya düşünmek istemiyorlardı.

Ne demek istediğimi geçtiğimiz gün Giresun’da hemşehrilerimizin yaşadığı müessif olay net olarak ortaya koydu ne yazık ki.

Benim de söylemek istediğim ve birilerinin de yapmak istediği tam da buydu işte.

Giresun’a fındık toplamaya giden hemşehrilerimiz sırf Adıyamanlı oldukları ve araçları 02 plakayı taşıdığı için kendini bilmez bazı insanların saldırısına maruz kaldığını öğrendik. Ortada gezinen haberler olayı böyle anlatıyordu. Kabul edilmesi mümkün değildi. Elbette saldırıda bulunanlar cezalandırılmalı. Saldırıyı yapanları da şiddetle kınıyorum. Önyargılı, cahilce hatta aptalca bir hareket yapmışlardır ve cezasını çekmelidirler.

Bu arada kendini bilmez birkaç insanın yaptığı hatayı Giresun’a da mal etmemek gerekir. Bu hataya düşülmesi daha vahim olaylar doğurur. Orada yaşadım ve orayı biliyorum. Onlar da mert, vatanını milletini seven, bizim bölgenin insanını da sevip değer veren insanlardır.

İnşallah yaşanan bu olay ilk ve son olur. Hatta ciddi şekilde bize ders olur.

Bu saldırganlar elbette suçlu, buna sözüm yok.

 Ama bu insanlarda Adıyamanlıların kötü ve terörist gibi algılanmasına sebep olan olayların, bunlara sebep olanların, bu şekilde lanse edenlerin hiç mi suçu yok?

Üç beş saldırganın cezalandırılması ile bu iş bitecek, sorun çözülecek mi? Yoksa benzer olaylara hazır mı olalım?

İnşallah olmaz, olmamalı da.

Peki, olmaması için ne yapmak lazım?