Her gün kadın cinayeti, çocuk istismarı ve ölüm haberleri maalesef manşetlerden düşmüyor. Küçüçük yavrularımızı öldüren, başına her tür kötülüğü getiren canilere ne demeli?....
Neden ahlaki değerlerimiz yerle bir edildi?...
Buna rağmen hala yetersiz olan , hala caydırıcı olmayan cezalar yüzünde her gün bir yenisi eklenerek büyüyor.
Her zaman yer yerde ifade ettiğimi bir kez daha yinelemek isterim.Biz kadınlarımızı ve çocuklarımızı koruyamıyoruz. Bu konuda duyarlı basın emekçileri kadın cinayetleri konusunu sık sık işlemesine rağmen, Meclis'e kadın cinayetleriyle ilgili Muhalefet partileri tarafından verilen onlarca araştırma önergesi ve kanun teklifinin AKP ve MHP' nin oylarıyla ret edilmesi oldukça manidardır.
Bir insan hakları ihlali olarak kabul edilen ve şiddet önleyici yasaların düzenlenmesine rağmen bu yasaların varlığı ne yazık ki yetersiz kalıyor. Dolayısıyla bu yasal düzenlemeler toplumsal hayata ivedelikle geçirilmelidir. Ve bunlar etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca hukusal düzenlemelere ek olarak da, kadınlarımızın toplumsal hayata sosyal ve ekonomik olarak bağımsızlıklarını güçlendirecek düzenlemeler yapılmalıdır.
Toplumu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitmek; kadınlarımızı ekonomik, sosyal ve siyasal olarak güçlendirmek elzemdir.Bir diğer önemli husus da kadın konusundaki söylemler son derece aşağlayıcı ve tahrik edicidir.Özelliklede topluma hitap eden siyasiler bu konuda söylemlerine azami dikkat göstermelidirler.
Geçtiğimiz günlerde İyi Parti Isparta Milletvekili Sn. Aylin Cesur, Meclis Genel Kurulu’nda önemli bir protestoya imza attı. Yanında getirdiği dövizleri göstererek, konuşmadan kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmişti. Bu verileri ben de bir kez daha paylaşmak istiyorum.
1. 2020 YILININ İLK 5 AYINDA TOPLAM 119 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
2. YILLARA GÖRE KADIN CİNAYETLERİ
2008 Yılında 80,
2012 Yılında 201,
2016 Yılında 328,
2019 Yılında 469
Kadın öldürüldü.
3. 2020
Ocak: 27
Şubat: 22
Mart: 29
Nisan: 20
Mayıs: 21 Kadın Öldürüldü.
4. Dünyada her dakikada bir kadın ölüyor.
5. Yoksullukla yaşayan 1.2 milyar kişinin yüzde 70'i kadınlar
6. Dünyada 900 Milyon Okuma - Yazma bilmeyen arasında, kadınların oranı 2 kat daha fazla.
7. Dünyada 55 Milyon Kız Çocuğu okula devam edemiyor.
8. TÜİK verilerine göre ülkemizde kadınların yüzde 40'ı şiddet görüyor.
9. Her 10 kadından dördü yani 14 Milyon Kadın
10. İşsiz kadın sayısı 2014'ten 2019'a yüzde 52 arttı.
11. 144 ülke arasında cinsiyet eşitliği açısından Türkiye 131. sırada.
12. Son 12 yılda toplamda 3290 Kadın erkekler tarafından öldürüldü.
Ne çok öldürülüyoruz değil mi?...
Gelin insan yetiştirme düzenimizi yeniden gözden geçirelim, gerekirse bu konuda bir Eğitim seferberliği başlatalım.
Sayın Aylin Cesur'un kadınlarla ilgili vurgusunu yüksek sesle, bir kez daha dillendiriyoruz ve diyoruz ki, iyi hal indirimi derhal kaldırılmalıdır. Yasalar caydırıcı olmalıdır. Kadınları güçlü olmayan toplumlar güçlü ülke olamazlar.
07.07.2020
Fatma Ulubey