Nüfusunun tamamına yakını müslüman olan bir ülkede, siyasi partilerce paylaşılan siyasi propaganda unsurları , Türkiye siyasetinin şekillenmesinde en önemli yeri tutmaktadır. Akp muhafazakar, dindar ve gelenekçi, CHP laik ,MHP Türk, hdp ise Kürt realitelerini kullanmaktadır. Son dönem Türkiye siyasetinin şekillenmesine bakıldığında , iktidarı güçlü tutma refleksinin yanında asıl siyasete yön veren yada hep aynı iktidarın oluşumunu sağlayan unsurun,  muhalefetten kaynaklandığı görülür. 

Muhalefete biçilen rol, iktidar karşısında asla alternatif olmama, her ne olursa olsun iktidarın gücünü  koruma üzerine kurulmuş durumda.  Asrın liderinin! ben bunu saymam dediği seçimi hatırlarsak muhalefet unsurlarının kendi aralarında ergen cocuk tripleriyle kamuoyuna "bizden asla bir şey olmaz"kanısını nasıl yerleştirdiklerini gördük.

Bu gün tarihsel önemi ile seçim kazanabilecek durumda olan CHP nin  nasıl bir vaziyet içinde bulunduğunun, nasıl bir yönetilemezlikle ketum bırakıldığının resmi Kemal Kılıçdaroğlu'dur.  Sol seçmenin yada donanımlı-birikimli insanların temsilcisi olduğunu söyleyen bir partinin lideri asla Kemal Kılıçdaroğlu olamaz. Haftalık demeçleriyle iktidarın tökezlediği yerde mizah unsuru olup gündemin pestili çıkaran, cevap vermesi gerektiği yerde halka soru soran bir şahsın  siyasetle ne alakası olabilir ki ...  Bu gün muhalif olan siyasetin, bir güç tarafından iktidar karşısında belli bir oranda tutulduğu şüphesi zihinlere  yerleşmiş durumdadır. Defalarca seçim yenilgisi almasına rağmen, lider değişikliğinin elzem olduğu görülmesine rağmen nasıl bir güç devreye giriyor da seçimde aynı liderden farklı bir sonucun çıkması bekleniyor. CHP  bir an önce kurultaya gitmeli en başından sonuna kadar gerçek sosyal demokrat bir yapıya kavuşturulmalıdır. Yerel yönetimlerde kış uykusundan uyanmayan hantal yapılar derhal sistemden uzaklaştırılmalı topyekün bilinçlendirme uyandırma servisi yapacak kadrolara görev verilmelidir. Parti teşkilatlarında defalarca başarısız olmuş şahısların partiye girip yönlendirmelerle kendi ipoteklerinde olan adayları sisteme dahil etmelerine engel olunmalıdır. Ciddi donanımlı bir lidere ihtiyaç vardır. Günün koşullarına göre değil CHP nin kendi kimliği ile siyaset yapması gerekirken öngörü de bulunup siyasete yön verebilecekken ketum ve mizahi bir siyasetle kendi seçmenine adete işkence yapmaktadır. Seçmen  Kemal Kılıçdaroğlu'na HAYIR diyor. Bunu görmeyenler CHP nin iç düşmanıdır rant peşindedir. 

MHP bugün yaptığı siyasetle ne anlatıyor bunu bilmek mümkün değildir. Yaklaşık 20 yıldır devlet bahçeli yönetimi bu partiyi bitirmeye doğru hızla götürmektedir. Meral Akşener ile beraber girecekleri önümüzdeki seçimlerde iki partiye bölünecek oylar sadece Akp ye yarayacak ve MHP'nin  baraj altında kalıp tarih sahnesinden silinmeye başlayacağını  tahmin etmek zor değil. Ataerkil bir yapı olan MHP kullandığı milliyetçilik kimliğini Akp ye kaptırmış gözüküyor. Devlet bahçeli siyaset yapmıyor Akp ye güç kazandırıp koltuğunu korumaktan başka bir şey yapmıyor. MHP bugün ilkelerinin dışında marjinalleşen sadece liderinin bilindiği,  eski konforunu kaybetmiş yapısıyla seçmenine heyecan vermemektedir. Hamasi nutuklarla bir yere varılamayacağı kesin iken lider değişikliği şart iken kavgalı öfkeli siyasetle bir yere varılamayacağını görmüyor. Ülke partisi olma ilkesini kaybetmiş heyecansız teşkilatların umut olma yolunu kaybettiği net ve açıktır. Devlet bahçeli Akp ye  alternatif olabilecek bir proje ve halka umut olabilecek bir siyasetçi kimliğini oluşturamamıştır. MHP  bir an önce kurultaya gitmeli öfkeli hamasi nutukları bırakıp gerçek bir siyasetle realiteyi gözetmelidir. Tutarlı bir parti yapısına kavuşturulmalıdır 

Türkiye de , şu an bir güç tarafından iktidar güçlü tutulurken; muhalefet ise, silik ve belli seviyeyi aşmama ile görevlendirilmiş gibi. Bu kadar seçim kaybeden iki muhalefet lideri ile hangi farklı sonuç bekleniyor?Koşulları aynı olan , siyaseti yaprak dahi kıpırdatmayan bu iki muhalefet lideri ile hangi başarının sağlanacağı umut edilmektedir? İSMET İNÖNÜ ile OSMAN BÖLÜKBAŞI'nın uçakta  iken aralarında geçen komik hadise çare olur mu acaba ? İSMET İNÖNÜ'nün torunu  "dede bana  10 lira verir misin?" dediğinde git BÖLÜKBAŞI amcan versin der. OSMAN BÖLÜKBAŞI ise çocuğu çağırıp ne yapacaksın 10 lirayı der? Çocuk uçaktan parayı aşağı atacağım der. Yerde bir çocuk bulursa cok sevinecek. OSMAN BÖLÜKBAŞI ise hemen cevap verir: oğlum git dedeni aşağı at tüm Türkiye sevinsin der. Türkiye eğer sevinmek istiyorsa muhalefetin başındaki iki liderden kesinlikle kurtulmalıdır.