"MÜFTÜLERE RESMİ NİKAH YETKİSİ"ne İlişkin Kanaatimiz...

Nikahta aranan şartlardan birisi ve elbette en önemlisi aleniyettir.

Bu Kadın, Şu Erkekle evlenmiştir..!
Evlilik kurumunun gereği olarak her türden geleneksel ve hukuki hak ve yükümlülüklerle bağlıdırlar...
İlanıdır..

Kırsal kesimde kadınların neredeyse hiç bir hukuki güvenceye sahip olmaksızın yaptıkları imam nikahlı evliliklerin de Resmi hüviyete bürünecek olmasına yönelik katkıyı önemsiyoruz.

Medeni Kanun çerçevesinde Resmi evliliklerin artacağına inanıyoruz.

Miras, boşanma, mal rejimi, velayet ve nafaka müesseselerinin yok sayıldığı kayıt dışı ve yasal güvenceden yoksun halin sona ermese de yıllar içerisinde azalma eğilimi göstereceğini öngörüyoruz.

Belediye, Konsolosluk, Gemi Kaptanı, Muhtarlık gibi makamlarca kıyılan Resmi Nikahın, yine birer devlet memuru olan Müftüler eliyle icrasında hiçbir sakınca görmüyoruz.

Yasaya ve hakkaniyete aykırı, kadınların her türden haklarını gaspa yönelen kayıt dışı imam nikahı sorununu çözeceģine inandığımız Müftüye Resmi Nikah Yetkisi, Medeni Hukuk çerçevesinde olduğu sürece sorun teşkil etmeyecektir...

Dinî azınlık cemaatlerinin kilise, havra v.s. alanlarda, Mezhepsel farklılık yaşayanların kendi ibadethanelerinde, örneğin; Alevilerin de Cem evlerinde ve Dedeleri eliyle yine devletin Resmi Nikah defterine kayıt düşülerek icraları da sağlanmalı kanaatindeyiz.

Bu meseleye dair en büyük endişemiz, çepeçevre esiri edilmeye çalışıldığımız emevi arap gelenekleri çerçevesinde istismara müsait muta nikahına kapı açılabileceģi ve bir sonraki adımda bu tarz taleplerin istenebileceğidir.

Kadınları mutfak işçisi, seks kölesi, ikinci hatta üçüncü sınıf ve erkeklere hizmet etsinler diye yaratılmış sayanlar...
Siyasal islamcılar ile cemaat ve tarikat etkisiyle huri hayallerine dalmış güruhtan, böylesi bir hamle ve talep beklediğimizi de şimdiden ifade ederek, bu hususu kesin hükümlerle önleyici tedbirler gereğine de dikkat çekmek istiyoruz.

Kadına şiddet, kadın cinayetleri, tehdit, taciz ve her türden ihlali hak gören Hukuksuz anlayışın ve Resmi Nikahsız yaşamı kader görüp, tüm bu haksızlıklara sessiz kalarak ezilen, kadın ve çocukların yasal güvencelerle donanmasına vesile olacak girişimi, olumsuz uyarlamalara kapı açma ihtimaline karşın, destekliyoruz...

Allah, Türk'e Yâr Olsun..!
Abdurrahman Akçal 
[email protected]
01.08.2017