Merhaba çok sayin okuyucularim bugünkü yazimda kur farkı ödemeli ekonomik modelimiz var. Yeni modelin ne olduğunu, ekonomi de getirilen yeni bir soluk olan garanti ödemesinin ne anlama geldiğini çok yalın, net ve basit bir şekilde anlatmak istiyorum bir Maliye mezunu olarak.

Bilmeyenler için mevduat=faiz demektir, kelime oyunları ile kendinizi kandirmayin. Madem örtülü olarak faiz artacaktı neden aylardir faiz inecek diye diye dolar 7 tl den 18tl ye çıkarıldı. Dolar çıkınca dış güçler saldırıyor, dolar düşünce iç güçler muhteşem işler çıkarıyor, mücadele ediyor. İnsanoğlu işte iyi bir şey yapınca kendisi, kötü bir şey yapınca şeytana uydum. Her zaman bir suçlu vardır ve bir kahramanda. Önce problemi yarat sonra da problemi çöz ve kahraman ol. Hatta ölümü göster alkışlarla sıtmaya razi et.
Benim bu sorumu kendi kendinize bir kaç tekrarlayın belki bir ampul yanar kafanızda. Size ışık olur, yol gösterir, çıplak olan gerçekleri görmenizi sağlar. Eğitilmez bir toplum olduk. Bizi de yaktiniz. 

Şuan ki iktidar diyor ki; kardeşim getir paranı mevduata yani faize yatir ben sana faiz arti kur farkını ödeyeceğim. Birikimini koruyacağım, asla kaybetmene müsade etmeyeceğim. Boşu boşuna dolar alıp düşecek mi inecek mi riskine girme, hem garanti faizini al, hemde oldu da dolar arttı parani mevduata yatirdigin gün dolar kaç tl ise vade sonu geldiğinde de kaç tl ise sana aradaki farkı ben ödeyeceğim, devletin cebinden. Yani Hazine garantili. Çift dikiş, kebap, garanti, miss daha ne olsun istiyorsun...

Örneklendirelim:
Bankada faiz de 100 bin TL niz var. %20 faiz işliyor. Ocak ayında %20 faizle 100bin'inizi bankaya 6 ay vadeli olarak yatirdiniz. Ocak ayında dolar da 8 tl idi. Temmuz ayında vadeniz bitti. Bankaya yatirdiginiz 100 bin TL'niz oldu 112 bin TL. Baktınız dolar kuru da Temmuzda olmuş 14 tl yani dolar da 6 tl artmış. 100 bin le o gün dolar alsaydin 100000tl÷8$=12500$ doların olacaktı. 12500$ dolar bugün kaç tl ediyor 12500$×14$=175000 tl 
Kur farkindan 75 bin TL faiz den 12 bin TL gelmiş oldu. Vade sonunda bankadaki mevduatinizdan elinize ne kadar geçmiş oldu. 100000 ana para+75000 tl kur farki+12000 tl faiz getirisi= 187000 tl.
Gördüğünüz gibi mükemmel bir kazanç yatırımcı için. Sifir risk, çifte kazanç. Tabii ki parası olan için.

Peki ya dolar düşerse?  Sıkıntı değil zaten faizini alacaksın. Herhangi bir kaybin olmayacak yani.  Kur farkı ödemesi sadece dolar yükseldiği zaman ödenecek. 

Peki bu parayı kim ödeyecek, hükümet kaynağı nerden bulacak? Geldik en muhteşem yere karşılıksız para basacak büyük ihtimalle. Karşılıksız para ne demektir, yüksek enflasyon demektir. Yüksek enflasyon ne demektir, yüksek zamlar demektir!

Velhasıl 85 milyon olarak kullanmadigimiz halde ödemesini trink yaptigimiz müşteri garantili yollar, köprüler, havaalanları, hastanelerden sonra şimdi de parası olan herkesin garanti faizini, kur farkini 85 milyon olarak ödemeye hazırız, ödemeye variz diyoruz. 

Yani faize karşı olan ama katılım, mevduat gibi aslı faiz olan ama adi değişen, adina faiz denilmeyen faize evet diyoruz. Sevgili vatandaşlar zengini daha zengin fakiri daha fakir eden sisteme evet diyoruz.
Madem öyle o zaman böyle. Çılgınlar gibi avuclarinizin içi patlayana kadar alkışlamaya devamkee. Dolar yakmaya devamkee...

Böyle bir yönetimi, böyle yönetilmeyi hakediyor muyuz derseniz elbette derim, tabii ki de hak ediyoruz. Sonuçta oy vererek biz seçtik, verdiğin oy, kullandığın rey kaderindir. Mecbur kurunun yanında yaşta yanacak. Yanalim bakalım, sanmıyorum ama belki karanlıklar aydınlığa çıkar.

Konuşacak söylenecek daha çok şey var ama susmayi tercih ediyorum.

Bir yerde okumuştum diyordu ki: Adem ile Havva kesinlikle Türk’tür.
Sebebi; üstte yok, başta yok ama hala kendilerini Cennet’te zannediyorlar. :))

Not: Resim alıntıdır.