İlimizde deprem riski altında bulunan ve senelerce vatandaşlara hizmet eden binalar bir bir yıkılıp, yerine yenilerinin yapılmasına başlandığı günümüzde, Adıyaman İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından 3-4 yıl önce yaptırılan Adıyaman İl Halk Kütüphanesinin risk altında bulunup bulunmadığına ilişkin inceleme yaptırılmıştır. Yaptırılan inceleme neticesinde, risk altında olan binanın depreme dayanıklı olmadığı, depreme dayanıklı hale getirilmesi maliyetinin yıkılıp yerine yenisinin yapılması maliyetinden daha fazla olacağı, yani bina kolonlarının güçlendirilmesinin ekonomik olmayacağına ilişkin deprem inceleme raporu aldırılan ve nihayetinde yıkılmasına karar verilen Adıyaman İl Halk Kütüphanesinin yıkılarak, mevcut yerinde yenisinin yapılmasına karar verilmiştir…

     Bir Halk Kütüphanesi mekan olarak tasarlanırken, kütüphane kullanıcılarının ve binanın yapılacağı yörenin genel özellikleri ve çevresel koşullar da göz önünde bulundurulmalıdır?

    1967 yılında yapılan Adıyaman İl Halk Kütüphanesinin yıkılmasına itirazım yok! İtirazım! mevcut yerine kütüphanenin yapılacak olması durumunun beni endişeye sevk etmesidir.

    Sormak istiyorum bir defa anne ve babalar trafik yoğunluğunun olduğu mevcut yere özellikle ilkokul çağındaki çocuklarını gönül rahatlığıyla gönderebilir mi? mevcut yerinde kütüphane yapılması halinde buranın kütüphane yapılmasında ısrar eden “sizler” çocuklarınızı gönül rahatlığıyla gönderebilir misiniz? Kütüphane giriş kapısının yola bakıyor olması endişe verici, çocuğunu sırf eğitimine katkı sunması adına mevcut yere ders çalışmaya giden çocukların başlarına gelebilecek muhtemel bir kazadan biz sorumlu değiliz diyebilir misiniz? Mevcut yere kütüphane yapılmaması halinde, yarım saatte bir hareket eden minibüs ve otobüs duraklarının dar, kavisli ve yetersizliği nedeniyle durak park yeri daha da geri çekilebilir, bu vesileyle trafik akışı daha rahat sağlanabilir mi? Sağlanabilir! peki mevcut yerin Demokrasi Parkına eklenmesi halinde vatandaşların yeşil alan ihtiyacı bir nebze de olsa yerine getirilmiş olur mu olur! ayrıca hafta içi, hafta sonu kafalarını dinledikleri ve şehrin siluetine katkı sunacağı, daha güzel bir görünüme kavuşacağı hususu da kaçınılmazdır...

    Bir vatandaş olarak verdiğiniz yada vermek üzere olduğunuz bu yanlış karara karşı söz sahibi olanları bir kez daha düşünmeye sevk etmek, unutmayalım ki yanlışa yanlış diyebilmek en büyük erdemdir…

    Peki kütüphane nereye inşa edilebilir? Dost ortamlarında yaptığım istişarelerde Mimarsinan Parkı içerisinde halen aktif olarak kullanılan nikah salonunun yerine kütüphane yapılmasının en uygun yer olacağı kanaatindeyim! Bir defa şehrin doğu, batı, kuzey ve güney eksenin de ele alınması halinde şehrin tam orta yeri, parkın dört bir tarafından yol geçmekte ve araç park yeri endişesi taşımamaktadır, bulunduğu çevrenin dershanelere, kırtasiyelere ve de bir çok eğitim kurumuna yakın olması, içerisinin yeşil alan ve ağaçlarla kaplı olması, çocuk oyun parkları, büfe ve çocuklar için değişik aktivitelerin olması, gürültüden uzak olması gibi durumlar göz önüne alındığında bulunduğu yeri daha da cazip hale getireceği, kısacası kullanım alanının büyüklüğünün göz önünde bulundurulması halinde mimarı yapıya uygun İL HALK KÜTÜPHANESİ neden buraya yapılmasın…? S E V G İ L E R İ M L E…