“Gerçek demokratik ilke hiç kimsenin halkın üzerinde bir güce sahip olmaması demektir.” Lord Acton

Seçim takviminin yaklaşmasıyla siyasi partilerdeki hareketlilikte artmaya başladı. Yavaş yavaş son viraja doğru gidilirken siyasiler de elindeki kozları sahaya sürdüler. Zaten her parti seçim manifestosunu açıkladı. Bu anlamda takdir milletindir. Verilen vaatler ne kadar etkili, inandırıcı ve makul olduğunu yine karar verecek olan halktır. 

Dünyanın dördüncü gücü olarak lanse edilen unsur kuşkusuz “medya” dır. Hayatımızın bir parçası haline gelen yani enformasyon hayatımızda önemli bir yer tutar. Sosyal ağ kullanımı giderek artıyor. Halkın büyük çoğunluğu gündemi ağlar üzerinde takip etmektedir. Onun için olaylar hakkında bilgi edinmesi için çok uzaklara gitmesine gerek yok. İnternet olduğu sürece her türlü bilgiye ulaşması kaçınılmaz olacak. Ancak şu duruma açıklık da getirmek lazım: Bilimsel çalışmalara azami özen göstermek gerekir. Gelişigüzel yüklenen bilgiler kaynak belirtilmeden yazılanların doğruluk payı sorgulanması bir yana, bir taraftan da emek hırsızlığı yani intihal durumlarda gerçekleşiyor. Bu duruma da önlem almak zaruri olmuştur.

Medya insanlar üzerindeki etkisi tartışılmaz bir gerçektir. Bir siyasi parti propaganda yapacaksa bunu etik çerçevesi üzerinden yapması gerekiyor. Yalan yanlış bilgilerle halkın üzerinde bir algı oluşturmak o da siyasi ahlaksızlıktır. İşte bu anlamda olumlu yanların yanında olumsuz durumlar da baş gösterebiliyor. Bunun için ilgili durumu yasalarla düzeltmeler yapılması doğru olacaktır. En azında bu tür yanlışlara taviz verilmez hem de insanın aklıyla alay edilmez olur.

Çok kısa bir zaman zarfında yaşanan bir olay tüm medyada yerini alabilmektedir. Türkiye karşı yapılan operasyonların çoğu sosyal medya üzerinde organize edildiği bir gerçektir. Hem olayı sabote etmesi hem de karşı tarafa karşı kızgınlığı göstermek için hedef haline getiriliyor. Aslında bu durumun kabul edilebilir bir tarafı yok.

Onun için bugünkü dijital ve sosyal medya her açıdan önemlidir. Meydanların durumu şu ana kadar en belirleyici durum oldu. Bugün birçoğu ekonomik nedenlerle yapamadığı mitingleri sosyal ağ üzerinde gerçekleştiriyor. Bunun için çok büyük meblağlara gerek kalmıyor. Her şeyden önce asıl olan milletin gönlüne girmesi, halkın derdiyle hemhal olması, gerçek manada insanlar birleşmesi ve bütünleşmesi sağlanamıyorsa bunun dışında kullanılan yol ve yöntemler boşa gitmeye mahkûmdur. Bunun için medya değil, kim çıkarsa çıksın millet yine galip gelecektir. Milletin karşısında kimse duramaz. Çünkü kıllanılan her yöntem millet sahiplenmiyorsa çok da kıymet-i harbiyesi kalmıyor. Milletin isteklerine talep vermeyen bir siyasi parti başka yerde çare aramasın. En büyük güç milletir.

Vesselam!