Şu sıralar ağzını açan demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerden, bireysel ve toplumsal özgürlüklerden hatta ileri demokrasiden dem vuruyor.

                Hangi ortama girerseniz demokrasinin muazzam ilkelerinden, dünyanın çağdaş demokrasisinden ahkâm kesildiğine şahit oluyorsunuz.

                İyi ama demokrasi söylemde kalmakla olmuyor. Demokrasi fiiliyatta, toplumsal hayatta, bireyin ve toplumun var olduğu her alanda bilfiil yer alması gereken bir sistemdir.

                Yoksa demokrasi var demekle, ya da yok demekle hayata geçmiyor. Madem demokrasiden söz ediyorsunuz, o zaman bir başkasının seçme hakkına müdahale etmemelisiniz.

                Madem demokrasinin nimetlerinden dem vuruyorsunuz, o vakit kimin sandığa nasıl bir irade yansıtacağına karışmamalısınız. Yoksa demokrasi söyleminiz havada kalır.

                Muhtemelen önümüzdeki Nisan ayında yeni anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı (başkanlık) sistemiyle ilgili referandum yapılacak. Söz konusu değişiklik parlamentodan 330’un üzerinden geçti ve söz sırası millette artık…

                Ancak henüz sandıklar milletin önüne gelmeden en çok sözde demokrasiyi savunanlar başladı mahalle baskısı kurmaya…

                Kimisi kitle iletişim araçları üzerinden, kimisi de sosyal paylaşım sayfalarından doğal olarak oyu’nun rengini açıklarken, bir başkası tarafından vay sen miydin şu veya bu yönde oy kullanmayı beyan eden…

                Adeta linç girişiminde bulunan bulunana…

                Ne oluyor kardeşim, ne oluyor?

                Ne yapmaya çalışıyorsunuz?

                Hani demokrasiden, özgürlüklerden, hak ve hürriyetlerden dem vuruyordunuz? Hani lafla demokrasi adına türlü güzellemelerde bulunuyordunuz?

                Olmuyor kardeşim, olmuyor… Lafla peynir gemisi yürümüyor. Söylemleriniz eylemlerinizle örtüşmüyor.

                Bırakın mahalle baskısını, bırakın çatışma zemini oluşturmayı… Karşınızdakini özgür iradesiyle baş başa bırakma kültürünü içselleştirin ki hem demokrasiye zeval gelmesin, hem de referandum toplumun arzu ettiği yönde şekillensin.

                Çağımızda herkes her şeyi çok iyi biliyor, kim nasıl bir sistem tasavvur edeceğini de gayet iyi biliyor, yeter ki gölge etmeyin, baskı kurmayın…

                Selam, sevgi ve gönül dolusu muhabbetlerimle…

                                                                                                                                        Bilal KARADAĞ

                                                                                                                                [email protected]