LİDERLER BULUŞMASI!
Mevlana Hazretleri der ki, "Bir mum, diğer mumları tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.” diye
Yarının Türkiye’si için istişare ve ortak akıl. Türkiye’nin ihtiyacı kutuplaşma, ötekileştirme değil, istişare ve huzur. Bu yuvarlak masa, Sen demek, Ben demek, Biz demek, Millet demektir.
Demokratik hukuk devletinin ve güçlü bir Türkiye'nin yeniden inşası için, demokrasiyi içselleştirmek amacıyla altı siyasi parti bir araya geldi. Yarının Türkiye’si için irademizi ve umudumuzu büyütüyoruz! Diyerek Ülkeye huzur, 84 milyona güven veren bir iktidarı hep birlikte kuracağız. Cumhuriyet Demokrasi ile taçlandırılıp Hak, Hukuk ve Adalet hâkim kılınacak. Ayrıştırma ve kutuplaştırma ile değil, istişare, uzlaşı ve birlik ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Daha adil ve demokratik olacağız. Umutla, hep bir arada kardeşçe yaşayacağız vaadiyle toplumun karşısına çıkan muhalefet liderleri üçüncü kez bir araya geldiler. Muhalefet liderlerinin ülkenin geleceği için ortak paydada buluşmalarının önemli olduğunu düşünüyorum.
#SürecinMimarı
Peki, Cumhuriyet Halk Partisi'nin taban tabana zıt siyasi görüşleri bir arada buluşturmasındaki amaç neydi? CHP lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu farklı görüşteki siyasi partileri bir arada buluşturdu. Biz kendi aramızda bazen bir araya gelemezken böyle bir oluşuma imza atmak kolay olmasa gerek. Bu konuda CHP lideri Sn. Kemal Kılıçdaroğlu sürecin mimarıdır. Öncelikli amaç ve ortak hedef ; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e geçmek.
#ParlementerSisteminÖnemi
Yazıyı anlaşılır kılmak için konunun evveliyatına dönmek gerekir. Biz,Referandumda Niçin Hayır demiştik?....
Bu sistem Partili Cumhurbaşkanı Sistemini getirecek. 27 Mayıs 2017 tarihli, tarafsızlığını Kaybeden Sistem" başlıklı yazımı hatırlatmak isterim, o gün ne demiştik bugün ne oldu.
"Partili Cumhurbaşkanına gelince; Bugün anayasamızda tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı artık AKP’nin Genel Başkanı oldu. Diyeceksiniz ki, zaten partisinden hiç kopmamıştı ki, evet doğru. Biz Cumhurbaşkanının aynı zamanda Partinin Genel Başkanı olmasını başından beri sakıncalı gördük, tarafsızlığını yitireceğini ve devletin başının taraflı olmasının yanlışlarını birden çok gerekçeyle vurgulayarak Hayır dedik.
Bakın, Partili Cumhurbaşkanı kendi partisinin il, ilçe yönetimine kadar müdahale edecek. Üstelik aynı partili Cumhurbaşkanı Valiyi, Kaymakamı yani tüm bürokrasiyi kendisine göre şekillendirecek, bu da parti devleti demektir.
Biz güçlendirilmiş bir Parlamenter sistemin ülkemizin ruhuna daha uygun olduğunu savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Son değişiklikle HSYK( Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu), şimdi HSK oldu. HSK’nın 4 üyesini Partili Cumhurbaşkanı, 7 üyesini TBMM’nin en fazla Milletvekili olan AKP tarafından, bir üye Adalet bakanı ve bir üyede Adalet bakanı müsteşarı toplam 13 üye. Yani anlayacağınız 13 üyenin tamamı AKP tarafından seçildi.
Kamuoyunun vicdanına seslenmek isterim. Bu koşullar altında Hâkimler ve Savcılar tarafsız olabilecek mi? Yeni düzenlemeyle Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamına yakını ve yeni adıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun önemli bir kısmının Partili bir Cumhurbaşkanı tarafından atanması Yargı denetiminin, kontrol mekanizmasının kalkması demek değil midir? Diyelim ki, O partiye oy vermemiş vatandaşların Yargıya başvurmaları halinde adil bir yargılanma olacak mı? Vatandaşa bu güven nasıl verilecek? Oysa adalet devletin temelidir. Halkın adalete olan duygusu zedelenir.
Cumhurbaşkanı halkın tamamını temsil ederken, partili Cumhurbaşkanı sadece kendi partisini ve kendisine oy verenleri temsil eder ki, bu ayrışmaya neden olur.
Demokratik Hukuk Devletinin olmazsa olmazı denge – fren sistemidir, kontrol mekanizmasıdır. Partili Cumhurbaşkanı Sistemiyle kontrol mekanizması ortadan kalkmıştır. "
Evet, o gün bunları yazmıştım,haklı olmak anlamında demiyorum,bugünkü tabloyu net görmeniz anlamında söylüyorum.
Bir defa Cumhurbaşkanlığı sistemi, ülkeyi teokratik bir yapıya doğru götürmüştür. Bugün yaşananlar ortadadır. Çünkü tüm yetkiler bir kişide toplanmıştır. Evet milletvekili sayısı 600'e çıkartılmış ama Meclis işlevsizleştirilmiştir.
Gelinen noktada tarafsızlığını yitirmiş Partili Cumhurbaşkanı Sistemiyle sorunlar derinleşmiştir. Yaşanan yoksulluk,üretememek ,beyin göçü. Her ne kadar Türkiye İstatistik Kurumu sürekli istihdamın arttığını, işsizliğin azaldığını söylese de inandırıcılığını yitirmiştir.
Ülkemizde yaşayan her kesimin sorunları katlanarak büyüyor örneğin, kadın cinayetleri , atanamadığı için intihar eden öğretmenler, iş bulamadığı için canına kıyanlar ve çalışmak için yurtdışına kaçan binlerce gencin dramı var. Atanamayan engelliler, sağlıkçılar umutla atama bekliyor!...
İçimi en en çok acıtan, bana bir ülke gösterin ki üniversite mezunları temizlik kadrolarına akın etsin!...
Tüm zorluklara rağmen her şeyin güzel olacağını,sorunlarını bitirmiş bir ülke olmayı umut ediyor, liderler buluşmasının ülkemize,halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.
29. 03. 2022
Fatma Ulubey