Yıl 1937

Zamanın Başbakanı İsmet İnönü Yugoslavya’ya resmi bir ziyarettedir. Bosna-Hersek’in Saraybosna kentini de protokol gereği ziyaret eder. Çünkü Saraybosna, dünyada bütün dinlerin kutsal saydığı şehirlerden birisidir. Bir bakıma Avrupa’nın Kudüs’üdür. Burada Protestanlar ve Ortodokslarca kutsal sayılan kilise, Yahudilerce kutsal sayılan Havra ile Müslümanlarca kutsal sayılan Gazi Hüsrev Paşa külliyesinin içerisinde İslami ilimler merkezi vardır.[1] Bu ziyareti duyan Osmanlının yetimlerinden Bosna-Hersekliler sevinçlerinden günlerce hazırlık yaparlar ve herkes evinin penceresini güllerle donatır.

Bosna-Hersek’i ziyarete gelen yabancı devlet adamları usulen Saraybosna’daki bu dört yeri ziyaret etmeden gitmezlerdi.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet İnönü de bu gezide Yahudilerin Havrasını, Protestanların ve Ortodoksların kilisesini ziyaret ettikten sonra yanındaki heyetle beraber Gazi Hüsrev Külliyesine doğru yönelir. Kalabalık ve izdihamdan dolayı heyet beş dakikada gidilen İslami ilimler merkezinin bulunduğu Gazi Hüsrev Külliyesine bir saatte varabilir. İsmet İnönü Gazi Hüsrev Külliyesinin bahçesine girer. Şöyle bir etrafına bakınır. Karşısında Gazi Hüsrev Paşa Camiini görünce kısa bir duraklama olur. İsmet İnönü yanındaki büyükelçiye:

“Biz laik bir ülkeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının camiye girmesi laiklik ilkesine aykırıdır.” der ve geri dönülür.

Osmanlının yetimleri olan o mahşeri kalabalık (Bosnalı Müslümanlar) büyük bir hayal kırıklığı yaşarlar. Birbirine “Keşke biz bugünleri görmeseydik.” diyerek dağılırlar.

Yıl 2017

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı şehit evini ziyaret ederek Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti.[2]

Sonuç:

Laikliğe hiçbir şey olmadı.

Yıl 1999

Fazilet Partisinden Milletvekili seçilen Merve Kavakçı başı kapalı olarak meclise girdiği için devrin Başbakanı eline tutuşturulan kâğıdı meclis kürsüsünden titrek bir ses ve heyecanla okuyarak:

“Burası devlete meydan okunacak bir yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildirin!” dedikten sonra Kavakçı meclisten atıldı. Milletvekilliği düşürüldü. Yurttaşlıktan da çıkarıldı.

Yıl 2017

Merve Kavakçı'nın kız kardeşi başörtüsüyle mecliste, kendisi de başörtüsüyle Büyükelçi...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanının başı örtülü…

Sonuç:

Laikliğe bir zararı olmadı…

 

[1] Haydar keleş, www.hayadarkeles.com, 7.10.2012

[2] 10.08.2017 tarihli gazeteler