Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden birisi olan Örenli Mahallesi'nde yer alan Perre Antik Kenti'nde ikinci etap kazı çalışmaları Vali Mahmut Çuhadar'ın ilk kazmayı vurmasıyla başladı.
Sabah saatlerinde kazı çalışmasının başladığı Perre Antik Kent'te incelemede bulunan Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'a Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, eşlik etti.

Kazı çalışmalarını inceleyen Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar,"Bildiğiniz gibi Perre Antik Kent'te gecen yıl 11 yıldan sonra kazılar başlatmıştık. Gecen yıl belli bir alan ortaya çıktı. 220 metre uzunluğunda bir merdiven ortaya çıkarttık. Bu sene o kazıların devamını yapıyoruz. Burası gördüğünüz gibi endüstriyel şarap üretimin yapıldığı bir yer. Burada devam edecek kazı önemli ölçüde birde o merdivenin nereye uzandığını merak ediyoruz. O alan muhtemelen dini bir alana çıkacak ve heyecan uyandıracak. Birde bu sene mayısın 24'de yine ilerideki Roma çeşmesinin çevresinde 2 dönümlük bir alanda kazılarımız devam ediyor. Oda yeni başlayan bir kazı onda da olumlu sonuçlar bekliyoruz. Yine bugün Karakuş Tümülüs'ünde kazıya elverişli olup olamayacağı teknik çalışmalar yapılıyor orada da kazı başlatmayı düşünüyoruz. Adıyaman turizmine bu yapılan çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum."dedi.

"önemli bulgulara ulaşmayı hedefliyoruz"

Perre Antik Kentin dünya kültür mirasına aday olabilecek kadar kültürel mirası barındırdığını ve ikinci etap kazı çalışmalarıyla birlikte bu sene 500 bin TL harcanacağını belirten Vali Çuhadar,"15 kişilik bir ekip sahada yaklaşık 500 bin TL bu sene harcanacak 4 ay sürecek kazı ve aralık sonunda bitecek. Önemli bulguları ulaşmayı hedefliyoruz. Kommegene uygarlığı barışçıl ve Roma döneminin en önemli uygarlıklarından birisi Nemrut anlatmaya gerek yok dünya kültür mirasında Perre Antik Kentin yine dünya kültür mirasına aday olabilecek kadar kültürel mirası barındırıyor. Buradan bütün yerli ve yabancı turistlere Adıyaman'a gelip Adıyaman'ın tarihi ve turistik yerlerini gezmelerini öneriyorum şiddetle tavsiye ediyorum."şeklinde konuştu.

"4 ay sürecek kazılarda inşallah çok güzel objeler bulacağız"

Perre Antik Kent hakkında teknik bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, ise şunları söyledi:
"2020 yılında başlatmış olduğumuz kazılarda bu yıl ikinci etap kazılarına başladık. Biliyorsunuz yaklaşık 90 gün önce Roma çeşmesinin orada kazı çalışmasına başladık. Burada yaklaşık 500 kilogram ağırlığında taşlar ortaya çıktı. Bu bir tapınağın zemin döşemesi büyük bir ihtimalle karşımıza çıktı. Bugün ise metropol alanda endüstriyel şarap üretimin olduğu yerde 220 metre uzunluğundaki basamaklı merdivenin olduğu yerde kazıya başladık. Kazı sonucunda endüstriyel şarap üretimin alanla ilgili yeni bulgular merdivenin nereye vardığıyla ilgili yeni bulgular ortaya çıkması için başladığımız kazıların sonucunda bunlarla ilgili bilgi elde edeceğiz. Yaklaşık 4 ay sürecek kazılarda inşallah çok güzel objeler bulacağız."

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha