Yapılacak olacak bir kazı çalışmasında devasal bir tarihi kentin ortaya çıkacağı düşünürken, Perre Antik Kenti ziyaret edecek olan turistlerle ilin ekonomisine katkı sağlanacağı da aşikar bir durum.
Adıyaman’da turizmin canlanması için MÖ. I. yüzyılda Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri olan PerreAntik kenti’nde kazı çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen turizmciler, yapılacak olan çalışma sonrasında turist akının olacağını düşünüyor.
Antik dönemde ve Roma döneminde de önemini koruyan kentten günümüze ayakta kalan kısmen sur duvarları, günümüzde hala kullanılan Roma çeşmesi ve (Nekropol) kaya mezarları bulunan tarihi Perre Antik Kent’te kazı çalışmalarının olması gerektiğini vurgulayan turizmci Hasan Doğan, yetkilere seslenerek; “Ülkemizin lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılı Göbekli Tepe yılı ilan edilmişti. Bu açıklamadan sonra Şanlıurfa’da turist akını yaşandı. Adıyaman merkezde yer alan Pere Antik Kent ise insanları geçmişe götüren bir tarihi mekandır. Ancak bu mekanın bugüne kadar turizme kazandırılmaması bir eksikliktir. Adıyaman’ın turizminin tek kurtuluşu Perre Antik Kent’in yeniden turizme kazandırılmasıdır. Bu tarihi mekanın turizme kazandırılmasından sonra tur kapsamında Şanlıurfa iline gelen turistler Nemrut Dağı ve diğer ören yerlerin ziyareti sonrasında mutlaka Perre Antik Kenti ziyaret edeceklerdir. Bu sebeple Adıyaman’da turizmin yeniden canlanması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerimizi ilimize davet ederek, bu konuda çalışma bekliyoruz. Şanlıurfa ilinin Göbekli Tepesi kadar önem arz eden Perre Antik Kent’in biran önce turizme kazandırılması en öncelikli beklentimizdir. Adıyaman’da turizmin gelişmesiyle ilin ekonomisinde de gelişmeler olacaktır. Çünkü turizm bir ilin lokomotifidir” dedi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha