Nemrut Dağı’nı ilk defa ziyaret eden TGF yönetiminde yer alan gazeteciler tarihi mekana hayran kaldı.

Gazeteciler Nemrut Dağı’ndan sonra Arsemia Kalesi, Cendere Köprüsü ve Karakuş Tümülüs ve Gerger ilçesindeki kanyonları gezdi.

Adıyaman’ın Gerger ilçesi ile Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi arasında Atatürk Barajı üzerinde feribotla tur yapan gazeteciler gördükleri doğa karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Atatürk Barajı üzerinde feribotla saatlerce tur yapan gazetecilerin resim çektirmeyi ihmal etmedikleri dikkatlerden kaçmadı.

Gezi turuna Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan, Türkiye’nin dört bir yanından gelen cemiyet başkanları ile gazeteciler katıldı.

TGF’nin 57. başkanlar konseyi toplantısına ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan AGAD Başkanı İbrahim Aslan şunları kaydetti; “19 Temmuz Perşembe günü başlayan toplantımız devam ediyor. Program gereği bu gün Nemrut Dağı’na çıktık. Konuklarımız buradaki dev tanrı heykellerine ve güneşin muhteşem doğuşuna hayran kaldı. Kahta’daki diğer tarihi yerleri gezip Gerger ilçesindeki kanyonları gezdik. Gerger’den sonra Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerinin türbesini ziyaret edeceğiz. Gerger ilçesi Adıyaman’ın en mahurum bırakılan ilçelerinden biriydi. Atatürk Barajı ve kanyonlar ülke ekonomisine katkı sağlayabilir. Bizlerde AGAD olarak bütün cemiyet başkanlarımızı ve gazeteci arkadaşlarımızı Gerger Belediye Başkanı Zeynel Aslan’ın ev sahipliğinde ilçemizde ağırlıyoruz. Bize ev sahipliği yapan belediye başkanımıza, 4 gün boyunca bizlerle birlikte olan cemiyet başkanlarıma ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Gerger İlçe Belediye Başkanı Zeynel Aslan, gazetecileri ilçelerinde ağırladıkları için oldukça memnun olduklarını belirterek, şunları kaydetti; “İlçemiz Atatürk Barajı’nın kenarında küçük, şirin bir ilçe. Atatürk Baraj havzası içerisinde yerleşim yeri olarak Fırat’a en yakın yerleşim yeri bizim ilçemizdir. Ayrıca Nemrut Dağı’na da oldukça yakınız. İlçemize gelenleri kalyonları gezdirerek, ondan sonra ilçemize götürüyoruz. Böylelikle ilçemize gelenleri ilçe merkezimizde davet etmiş oluyoruz. Yavaş gelişen yerleşim alanları konusunda bir çalışma var. O çalışma kapsamında bir başvurumuz gerçekleşti. Elimizden geldiği kadarıyla ilçemizi tanıtmaya çalışıyoruz. Sıkıntı yaşadığımız zaman Siverek Belediyesi bizlere sahiplik ediyor. Onlar daha geniş imkanlara sahipler. Şuan ki tekne de Siverek Belediyesi’ne aittir. Organizasyonu da beraber yaptık. Mezopotamya tarihin başlangıç noktasıdır. İşte buralardır. Bazı kaynaklara göre M.Ö.VI. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Selevkos Kralı Arsemes, Fırat üzerinde aşağı Arsemia adlı bir kent kurmuştur. Bu kent Gerger Kalesi olarak halen bulunmaktadır. Aşağı Arsemia Kommagene krallı, zamanında kışlık kent olarak kullanılırdı. Bu bölge daha sonra Doğu ROMA (Bizans) İmparatorluğunun eline geçmiştir. Bu tarihlerde, halkın geneli Hristiyanlık dininin Gregoryan Mezhebine bağlı olup, Hicri 135 yılında Abbesi halifelerinden Ebu Cafer-el Mansur’un Adıyaman, Kahta ve Samsatla birlikte burayı da fethettiğini görmekteyiz. Bölge bu tarihten sonra İslamlaşmaya başlamıştır. Daha sonra Gerger ve çevresi Abbasilerin zayıflamasıyla Hamdaniler’in sonra tekrar Bizans’ın eline geçmiştir. Selçuklular zamanında Gümüştekin 1066 yılında Hısn-ı Mansur’u ele geçirmiş fakat iç karışıklıklardan dolayı geri çekilmiştir. Selçukluların bölgedeki hakimiyeti 1071 yılında Büyük Selçuklu İmparatoru Alparslan’ın Bizans İmparatoru Romanos Diognes’i Malazgirt’te uğrattığı büyük yenilgiden sonra kesinleşmiştir. Gerger ilçesinde bulunan yaylalar Çet, Kürdek, Ovacık, Kımıl Dağı ve Beyaz Çeşme yaylalarıdır. İlçenin 5 km. uzağında Eskikent Köyü'nün kuzeyinde Murfan mağaraları da bulunmaktadır. Gerger İlçesinin Oymaklı köyündeki kale, Roma döneminde inşa edilmiş, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde surlar, kale kapıları ve tonozlu yapı grupları eklenerek kullanılmıştır. Kalıntılarının büyük bölümü günümüzde de ayaktadır. Fırat Nehri’nin batı yakasında yer alan Gerger kalesi, M.Ö. 2. yüzyılda Kommageneliler’in atası olan Arsemes tarafından kurulmuştur. Kale, Kommagene Krallığı’nın doğu sınırını oluşturmakta olup Fırat nehri üzerindeki geçişlerin kontrol noktası durumundadır. Sarp kayalar üzerine, Aşağı Kale ve Yukarı Kale olmak üzere iki bölümde inşa edilen Gerger Kalesi, Kommageneliler’in ilk idare merkezi durumunda olup, aynı zamanda kutsal bir tapınak görevini de üstlenmiştir. İlçemizin güzelliklerini Siverek Belediyesi’yle birlikte ortaya çıkaracağız” diye konuştu.

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, doğa zenginliği hakkında gazetecilere bilgi vererek; “Burası birçok medeniyetin izlerini bulunduğu bir alandır. Atatürk Barajı’nın yapımıyla birlikte bu alan su toplamaya başladı. Daha önce Hristiyan dinine ve çeşitli dinlere mensup insanlar bu topraklarda yaşadılar. İnsanlarımız hiçbir sorun yaşamadan kardeşçe bu topraklarda yaşadılar. Üzerinde bulunduğumuz barajın hemen altında bir kilisemiz mevcuttur. Ayrıca bazı köprülerde barajın altında yer almakta. Bu konuda da bazı çalışmalarımız söz konusu. Buralar gezip görülmeye değer yerlerdir. Buranın tanıtımına yönelik olarak çalışmalarımız devam edecektir.”

 

 

 

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha