Kommagene Krallığının beş büyük kentinden birisi olan ve Roma döneminde de önemini koruyan Örenli Mahallesi'nde yer alan Perre Antik Kenti'nde, 2 bin yıllık kaya mezarlarının bulunduğu alanında 2001 yılında başlayan ve 2009 yılına kadar süren kazılar ara verilirken 11 yıl aradan sonra başlayan kazılarda üzümleri sıkarak şarap üretimi yapılan 9 üzüm işliği bulunurken devam eden çalışmalarda 160 metre uzunluğunda bir merdiven yapısı ile bin 500 yıl öncesine ait erkek iskeleti tespit edildi.

“Erkek iskeleti tespit edildi”

Perre Antik Kenti'nde 160 metre uzunluğunda merdiven yapısı bulduklarını ve merdiven sonunda ise mezarlık içerisinde bin 500 yıllık bir erkek iskeleti tespit ettiklerini belirten Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan,"2009 yılında sona eren kazılarda Perre Antik Kentinde 2020 yılında tekrar kazılara başladık. Bu kazılar sonucunda 160 metre uzunluğunda bir merdiven yapısı ortaya çıkartıldı. Bu merdivenin son kısmındaysa sandık ve mezarlık içerisinde bir erkek iskeleti tespit edildi. Bu erkek iskeleti yaklaşık bin 500 yıl öncesine ait günümüze sağlam bir şekilde gelmesi çok önemli hemen yan kısmındaysa kase kanatlı bir hayvanın pişirildiği ve kemiklerin ortaya çıktığı buda gösteriyor ki; bize ‘ölü yemeği’ olarak kendisine sunulmuş zaten sandık ve mezarlık içerisinde daha önce kazılan mezarlıklarda iskeletlerin toz haline dönüştüğünü görüyoruz. Fakat burada bin 500 yıla yakın iskeletin sağlam olarak günümüze gelmesi özellikle arkeologlara çok iyi bir yol olarak gösterebilir."dedi.

Bin 500 yıllık erkek iskeletin yanında ise bir kase içerisinde koku kabı ile kanatlı bir hayvanın ise ölü yemeği olarak bırakıldığını ifade eden Alkan, "Sandıkların içerisinde dediğimiz gibi bir iskelet, bir kase ve yine bir koku kabının olduğunu düşündüğümüz altlık ortaya çıkarttık. Şimdi bilimsel olarak bir iskeletin bin 500 yıl dayanması söz konusu değil fakat eğer buradaki iskeletin sağlam gelme nedeni üstündeki toprak yapısının çok olması yani derin bir şekilde gömülmüş olması ve kimsenin dokunmamış olması yoksa normalde iskeletler bir toz haline geliyor."şeklinde konuştu.

Daha önce üzüm işliğinin ortaya çıktığını hatırlatan Alkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kazılar sonucunda zaten dediğim gibi bir merdiven yapısı ve üzüm işlikleri tespit edildi. Bu üzüm işliklerinden daha önce bahsetmiştik. Bir fabrikasyon şeklinde 9 adet üzüm işliği ortaya çıkartıldı. Buda Perre Antik Kentinin eski dönemde şire yapımında çok ileri düzeyde olduğunu göstermektedir."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha