Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden birisi olan ve Roma döneminde de önemini koruyan Örenli Mahallesi'nde yer alan Perre Antik Kent'te 2001 yılında başlayan ve 2009 yılına kadar süren kazılara ara verilirken 11 yıl aradan sonra bugün tekrardan kazı çalışmalarına başlandı.

Güney batısında ikinci açmada ise kemerli bir kaya mezarının olduğu alanda kazı çalışmasının başladığını belirten Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, çalışmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Bugün Adıyamanlı hemşerilerimize güzel müjdeli bir haber vereceğiz. Adıyaman Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Adıyaman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç .Dr Kahraman Yazın bilimsel danışmanlığında çalışmalar başlamıştır. 2. derece arkeolojik sit alanında 2001 yılında başlayan ve 2009 yılına kadar süren kazılar ara verildi. 11 yıldır ara verilen kazılara tekrar başlanıldı. Örenli Mahallesi'nin güney batısında başlayan kazı iki açmada gerçekleşmektedir. Birinci açma doğudan başlayıp 24 basamağın ortaya çıkarıldığı bir yapıda kazı devam etmektedir. İkinci açmada ise kemerli bir kaya mezarının olduğu alanda kazı çalışması başlanılmıştır. Günümüze kadar bir çok mezar odası, 42 basamaklı sarnıç ve işlik alanların temizliği yapılmıştır, şimdi ise mozaikli alana doğru ziyaretçilerin gezebileceği güzergahların kazısının yapılması planlanacaktadır. Mezarlık alan 1. yüzyılda başlayarak İslami döneme kadar kullanılmıştır. Ayrıca şunu da ifade etmek isterim ki; kazı çalışmalarında İl Özel İdaresi olarak destek sağlanacaktır.  Yeterli ödenek bulunmaması durumunda Turizm Bakanlığından biz gerekli desteği İl Özel İdaresinden de temin edeceğiz."

"İPA katkısıyla 8 milyon euroluk bir proje çalışması"

İPA katkısıyla 8 milyon euroluk bir proje çalışması devam ettiğini hatırlatan Vali Çuhadar, "Tekrar ilimize hayırlı uğurlu olsun. Bildiğiniz gibi yine İPA katkısıyla 8 milyon euroluk bir proje çalışması devam ediyor turizmle ilgili merkezde odak binası 9 turizm alanında çevre düzenlemesi ve turist karşılama merkezi yapacağız inşallah proje ihalesi bitmiş başlamak üzeredir başlamak üzere turizmle ilgili çalışmalar her alanda devam edecek ilimizin turist potansiyelini arttırmak her projede destek olacağız."şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha