Adıyaman Belediyesi Konferans salonunda düzenşenen programa Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Vali Yardımcısı Bedir Deveci,  Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cumhur Kırılmış, , Ak Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış,  ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Borsa Başkanı Mahmut Fırat,  kurum amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış ardından kürsüye çıkan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Profesör  Doktor Canan Karatay, "Ekmekler yangını başlatır beyni uyuşturur kafa bulanıklığı yapar uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Yangını alevlendirmeye başlatır. Adıyaman’ın kavurmalı hıtabı ekmek değildir. Ben fırın ekmeklerinden bahsediyorum lahmacunda ekmek değildir. Ben lahmacun yedim diye fotoğrafımı çektirler kıyametler koptu.Lahmacun ekmek değildir."dedi.

-'TARIM İLAÇLARI ÇOK TEHLİKELİ ALKOL GİBİ KARACİĞERİ YAĞLANDIRIR'

Meyvedeki früktoz meyvelere sıkılan tarım ilaçları çok tehlikeli olduğunu ve alkol gibi karaciğeri yağlanması yaptığını aktaran Karatay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hıtap içerisindeki kavurma önemlidir yani ekmeği de çok incedir. Meyvede yenmeyecek çünkü şekerleri yükseltiyor. Meyvedeki früktoz meyvelere sıkılan tarım ilaçları çok tehlikeli alkol gibi karaciğeri yağlandırır. Doğal yağlar, kırmızı etler kırmızı zeytin yağı veya tereyağı yağ olarak vücuda geçmez kana yağ olarak geçmez. O parçalanıyor ve gerekli yerlere asit olarak  gidiyor. Yumurtanın kolesterolü 260 miligrammış günlük  kolesterol diye bir şey yok insan vücudu hergün 3 gram kolesterol üretiyor. Hayatımız ona bağlı sinirim sitemimiz ona bağlı beynimiz ona bağlı gözümüz ona bağlı hatta beyinde kolesterol üreten hücreler var. Karaciğer bozulursa kolesterollerin üretmesi gerekiyor."

Konferans öncesinde konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, iki gün süren Adıyaman Gastronomi Günleri etkinliğinin güzel görüntülere sahne olduğunu belirterek, özellikle eskilerin yemek kültürünün araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Turgut, “Gastronomi kelime anlamı olarak yemekten anlamak demektir. Bence insan vücudunda beyinden daha önemli olan Gastrointestinal sistemdir. Gastronominin insanlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu düşünenlerdenim. Adıyaman’a gelince evet çiğköfte belli bir yere ulaşmış ancak, Adıyaman’ımızın birçok gizli lezzeti var. Adıyaman’da eskiden bir kahke kültürü vardı nohut mayası ile yapılan. Bildiğimiz poğaça gibiydi beş yüz metreden kokusunu alırdık. Annelerimizin hazırladığı yemekler ve eşsiz lezzetler tabi ki önemli ama, nice anneannelerimiz var ki tencerelerinde envai türlü zenginlikler var. Onları incelemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü asırların süzgecinden geçmiş geleneksel Türk mutfağıdır. İşlem görmüş hiçbir yiyecek yoktu. Bu mutfak şifa ve sağlık kaynağıdır. Onları incelediğimizde birçok önemli lezzetin gün yüzüne çıkacağını düşünüyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay tarafından “Karatay Mutfağı” adlı konferans verildi.

Konferans sonrası ise TV Programcısı ünlü Şef Rüzgar Sünbül, Habertürk Tadında Hikayeler Programı Yapımcısı ve Sunucusu Asuman Kerkez ve Milliyet Gazetesi “Favori Lezzet Eki” Genel Yayın Yönetmeni Şef Özlem Mekik tarafından moderatörlüğünü Doç. Dr. Çiğdem Sabbah’ın yaptığı “Adıyaman’ın Mutfak Kültürü” adlı panel düzenlendi.

Konferans ve panel programının sona ermesinin akabinde il protokol üyeleri, Demokrasi Parkında vatandaşlara çiğköfte ikram etti.

Etkinlikler Adıyaman Harfane Grubunun müzik dinletisi ve Kâhtalı Mıçı konseriyle devam etti.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha