Çetinkaya, Mercan Tv'de Hakan Furkan'ın hazırlayıp sunduğu Sektörün Doğuşu programında, turizmi değerlendirdi.

Adıyaman turizminin her geçen gün kötüye gittiğini aktaran Çetinkaya, eski günlere dönmek istediklerini dile getirdi.

Kahta turizminin ülke turizmi bakımından geride olduğunu belirten Çetinkaya, "Geride olmamızın nedeni de Güneydoğu'da olmamızdır. Bu bölgede olan olaylardan dolayı bayağı etkileniyoruz."dedi.

- KAHTA TURİZMİ 1987 VE 1990 ARASI ALTIN ÇAĞINI YAŞADI

Kahta turizminin 1987 ile 1990 yılları arasında altın çağını yaşadığını anlatan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Buraya dünyanın her yerinden gelen turistler vardı. Şimdi maalesef turistler yok. İnşallah en yakın zamanda eski günlerimize kavuşuruz. Burada eskiden 10'a yakın büyük otel vardı. Şimdi maalesef 2 otelimiz kaldı.Bunun sebebi de turizmin hep geriye gitmesidir. Burada dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı bulunmaktadır. Şuanda bulunduğumuz yer Karakuş tepesi. Karakuş Tepesinden sonra 10 kilometre ileride dünyanın en eski köprülerinden Cendere köprüsü var. Dünyanın en eski köprüsü olma özelliğini taşıyıp halen dimdik ayaktadır. Kahta kalemiz, Arsemia ve Nemrut Dağımız var. Dünyanın 8. harikası. Dünyada güneşin en güzel doğup en güzel battığı yer. Buraya insanlar çok gelmek istiyor. Bazı olaylar ve bazı sebeplerde dolayı gelmek istemiyorlar"

- NEMRUT KIŞ TURİZMİNE UYGUN

Nemrut'un kış turizmine uygun olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Kahta'da kış turizminin olması için Nemrut'a kayak merkezinin olması lazım. Nemrut Dağı buna elveşrilidir. Kayak merkezinin olması içinde karın yağması lazım. Kar da Nemrut Dağında devamlı var. Yetkililer buna bir el atarsa bizim için çok önemli olur. 5 ay 6 ay değil de senenin 12 ayı hizmet vermiş oluruz. Kahta için de Adıyaman için de çok güzel hizmet olur çok güzel bir kalkınma olur"

- MAHMUT ASLAN TURİZME KAZANDIRILMALI

Eski Turizm Müdürü Mahmut Aslan'ın turizme kazandırılması gerektiğinin altını çizen Çetinkaya, "Onun gibi insanları yetkililerin çağırması, fikirlerini almasını istiyorum. Bir Mahmut Aslan burada büyük icraatlar yapmış bir insandır. Devlet yetkililerimizden bu adamın tekrardan turizme kazandırılıp, tekrar dünyadaki turistlerin buraya çektirilmesinin faydası olacağını düşünüyorum. Beni de Mahmut Aslan yetiştirdi"ifadelerini kullandı.

- NEMRUT TARTIŞMALARI

Nemrut Dağı tartışmalarına da değinen Çetinkaya, Nemrut'un Kahta ve Adıyaman sınırları içinde olduğunu, bu konuda Malatya'nın tanıtım ayağında bunun bir hayali olduğunu dile getirdi.

- FESTİŞVAL BEKLİYORUZ

Festivalin turizm için çok önemli olduğunu vurgulayan Çetinkaya, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yıllar önce biz burada Uluslararası Kommegene Festivali yapıyorduk. Dünyanın her yerinden folklor ekipleri, büyük müzik grupları geliyordu. Yönetmenler geliyordu. Mahsun Kırmızıgül geliyordu. Bunların buraya getirilmesindeki en büyük etken de Mahhmut Aslan'dı. Tekrar Mahmut Aslan'ı turizme kazandırırlarsa bu bölgeye festivalleri tekrar gündeme getirip, turizmi canlandıracağını düşünüyorum"

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha