Esenler Adıyamanlılar Derneği ile Esenler Belediyesinin beraber Esenler Dörtyol Meydanında düzenlenen festivale Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Ahmet Aydın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat,Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Çiğder Yönetim Kurulu Başkanı Sait Aybak ile birlikte Adıyaman Dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Adıyaman'ın vazgeçilmez lezzetlerinden olan çiğköfte, nar ve bademi almak isteyen vatandaşlar metrelerce kuyruk oluşturdu.

Etkinlik öncesinde Adıyaman yöresine ait müzikler Harfane ekibi tarafından söylenerek, halaylar çekildi.

Renkli anlara sahne olan etkinlikte vatandaşlar çiğköfte, nar ve bademi alabilmek için birbirleriyle yarıştı.

- GÜNDE 4 MİLYON İNSANIN SOFRASINA ÇİĞKÖFTE VERİYORUZ

Festivalin açılışında konuşan Çiğder Yönetim Kurulu ve Battalbey Çiğköfte Yönetim Kurulu Başkanı Sait Aybak, "Çiğköfte bilindiği gibi daha önceleri sıra gecelerinde lokantalarda veya benzeri işletmeler de meze olarak söyletilen bir ürün idi. Biz sektörün temsilcileri olarak 2 binli yılların başlarında çiğköfteyi adeta sanayileştirdik. Şuan itibari ile Türkiye'de ortalama 30 bin çiğköfte satış noktamız mevcut. Bu 30 bin çiğköfte satış noktası çeşitli sayılarda elemanlar çalıştırmakta ve hepsi de vergiye tabidir"dedi.

- TÜRKİYE'DE İSTİHDAMIN YÜZDE 1'Nİ KARŞILIYORUZ

İstihdama önemli katkıda bulunduklarını vurgulayan Aybak, şunları kaydetti:

"Ortalama toplam da ele aldığımız da hemen hemen Türkiye işsizliğinin yüzde 1’ni karşılamaktadır. Dolayısı ile Türkiye ekonomisine çok büyük katkımız bulunmaktadır. Günlük Türkiye'de ortalama 4 milyon insanın sofrasına çiğköfte ulaştırıyoruz. Sağlıklı bir yiyecek ürettiriyoruz ve tükettiriyoruz. Yüzde yüz yerli ve milli yiyecektir. Her ne kadar ulusal platformlarda hak ettiğimiz değeri bir baba yiğit diye anılmıyorsak da aslında bizler mevzuat gereği sağlıklı, katkısız, koruyucusuz çiğköfte üretiyoruz. Bundan dolayı başta çiğköfteciler derneğindeki arkadaşlarımız olmak üzere bütün çiğköftecileri kutluyorum"

- ANADOLUNUN GÜZELLİKLERİNİYANSITIYORUZ

 Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise bu meydanda Anadolunun güzelliklerini yansıttıklarını belirterek, "Bu meydan çok sık aralıklarla Anadolunun her bir güzelliği yansıtıldığı, güzel anlara şahitlik etmiş bir meydandır. Bu meydan gün olur hamsi ile, gün olur halayla, gün olur mantı ile, gün olur elma ile, gün olur Anadolu coğrafyasının her bir güzelliğini kendi bağrında misafir eden İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Esenler'e Anadolu güzelliklerini getirmiş, göçle gelmiş kardeşlerimizi de burada misafir ederek, bu toprakların bir ve dirliğine, bu toprakların kardeşliğine şahitlik eden güzel bir meydandır. Bu meydan Adıyaman’ın adı gibi esenlerin kendi adı gibi huzur ve umuda şahitlik eden bir meydandır. İstanbul'da huzurun ve umudun adresi olan İstanbul’da kardeşlik dediğinizde milli ve yerli siyaset dediğinizde en önemli şehirlerden biri olan Esenler, Türkiye’de de milli ve yerli dediğinizde, kardeşlik dediğiniz, en önemli arka gelen şehirlerimizin başında gelen Adıyaman’da aynı meydanda buluşmuş olması, bu meydanın güzelliklere yeni bir şahitlik etmesidir" ifadelerini kullandı.

- BU PROGRAMI ADIYAMAN'DA DA YAPMALIYIZ

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı da bu tür programların Adıyaman'da da yapılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu görkemli programı düzenleyen Esenler Belediyemize, derneğimize ve İstanbul’da yaşayan, gönlü Adıyaman’da olan kendi burada olsa bile Adıyaman’ı İstanbul’da yaşatmaya çalışan değerli hemşerilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ederim. Yaklaşık 4 ay önce İstanbul vali yardımcısıyken Adıyaman valisi olarak atandım. Türkiye’nin pek çok yerinde görev yapmıştım. Doğu da bir çok ilde çalışmışlığım vardı. Görmediğim illerden bir tanesi Adıyaman’dı. Neyle karşılaşacağımızı bilmeden gittiğimiz Adıyaman’da ilk olarak bizi Atatürk barajı karşıladı. Su zaten insana dost bir görüntü verir. Adıyaman’da meslek hayatım da karşılaştığım en sıcak karşılamalardan biri ile karşılandım. Adıyaman’ın sıcak iklimi dost, o sevgi dolu, hoşgörü dolu karşılaması beni memnun etti. Şimdi Adıyaman’dan ayrılırken hüzünleniyorum. Adıyaman’ı İstanbul’da yaşatmaya çalışacağız. Ama sivil toplum örgütleri ve yetkili kişilerden bu programı Adıyaman’da yapmamız gerekiyor"

- ADIYAMAN'IN TÜM YÖNLERİNİN TANITILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Adıyaman'ın tüm yönleri ile tanıtılmasının çok önemli olduğuna işaret eden TBMM Başkanvekili ve AK Parti Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın ise "Burada Esenler’de Adıyaman iklimi esiyor. Adıyaman’dan Esenler'e, Esenler'den Türkiye’nin her tarafına dalga dalga barış, Türkiye'ye yansıyor. Burada pek çok ürünümüzü tanıtıyoruz. Saklı güzellikleri gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu Adıyaman için çok önemli. Adıyaman’ın tüm yönleri ile tanıtılması çok önemli, burada yetersizdir belki ama sadece çiğköfte, nar ve badem var, bunların hepsinin ayrı bir hikayesi var. Ama üzüm, fıstık, yer altı ve yer üstü kaynakları var. Herşeyden önemlisi Adıyaman en güzel yanı zengin insan kaynağıdır. Ülkesine, milletine, bayrağına inancına saygılı bir ve beraber yaşayan, huzur içinde yaşayan güzel insanlarıdır. En güzel yanı"şeklinde konuştu.

- ADIYAMAN KARDEŞLİK KENTİ

Adıyaman'ın kardeşlik kenti olduğunu belirten AK Parti Adıyaman milletvekili İbrahim Halil Fırat da "Esenler Belediyesi ve Esenler dernek başkanlığının ortaklaşa düzenlemiş olduğu çiğköfte, nar ve badem festivaline katıldık. Adıyaman huzur ve barış kenti, kardeşlik kentidir. Adıyamanlı hemşerilerimiz bunu da burada yansıtıyorlar. Birlikte birarada burada hemşerilerimiz ile birarada olmaktan dolayı mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Herkese teşekkür ederiz. Adıyaman’a özgü narı, bademi çiğköftesi tanıtmaktan, festivalinden dolayı ben burada emeği geçen herkese teşekkür ederim"ifadelerini kullandı.

  

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha