Adıyaman’ın değerlerini dünyaya tanıtmak için önemli organizasyonlara imza atan Adıyaman Belediyesi, bu yıl ilkini düzenlediği ‘Çiğköfte Festivali’yle muhteşem bir organizasyona imza attı.

3 gün sürecek olan ‘Çiğköfte Festivali’nin açılış töreni Adıyaman Kalesi önünde bulunan Sanat Sokağında gerçekleştirildi. Oldukça renkli görüntülere sahne olan açılış törenine Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, milletvekilleri Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat ve Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, ÇİĞDER Başkanı Sait Aybak, siyasi parti temsilcileri, STK Başkanları, kurum amirleri, ÇİĞDER yönetimi, yerli ve yabancı basın mensupları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda misafirleri için ilk çiğköfteyi Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu yoğurdu.

-Çiğköfte Sektörünün Yüzde 85’i Adıyamanlıların Elinde

Festivalin düzenlenmesinde Belediyeye destek sunan Etsiz Çiğköfteciler Derneği (ÇİĞDER)’nin başkanı Sait Aybak programın açılış konuşmasında ilk sözü alarak, sektör haline getiren ve markalaştıranların Adıyamanlılar olduğunu söyledi. Aybak yaptığı konuşmada, “Şu an itibariyle bakıldığında Türkiye’de ortalama 30 bin çiğ köfte satış noktası bulunuyor. Tüm il, ilçe, belde ve köylerde çiğ köfte satış noktalarına rastlamak mümkündür. 100 binleri aşan istihdam sağlıyoruz. Hem sanayi sektörüne özellikle de tarım sektörüne çok büyük katkılarımız bulunuyor. Çiğköfte sektörünün yüzde 85’i Adıyamanlılardır. Tartışma konusu çiğ köfteyi biz Çiğköfteciler Derneği olarak etsiz çiğ köftenin tescilini Adıyaman’a kazandırdık. Çiğköfteyi üretirken bakanlığımızın bizimle ilgili çıkarmış olduğu genelgeye göre üretimlerimizi yapıyoruz. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için katkı sunuyoruz” dedi.

-Çiğköfte Festivalini Uluslararası Boyutlara Taşımak İstiyoruz

Daha sonra ev sahibi olarak sahneye çıkan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu kısa bir konuşma yaparak misafirlerine ‘hoş geldiniz’ dedi. Başkanımız, konuşmasının devamında festivalin geç kalınmış bir festival olduğunu da belirterek, festivalin uluslararası boyutlara taşınmasını temenni etti.

-Milletvekillerinden, Başkan Kutlu’ya Teşekkür

Daha sonra sırasıyla söz alan Adıyaman milletvekilleri de organizasyona ev sahipliği yapan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu’ya teşekkür etti.

AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın yaptığı konuşmada, çiğköftenin muhabbete vesile olduğunu belirterek, “Çiğköfte birliğe, beraberliğe delalettir. Eskiden beri bir evde özellikle köylerde, mahallelerde, cemaat odalarında bir çiğ köfte varsa bilin ki o bölge halkı bir ve beraberdir, bölge halkı koyu bir muhabbettedir. İnşallah bu tür organizasyonlarla çiğköftemizi Adıyaman’dan dalga dalga tüm dünyaya yaymaya devam ederiz” dedi.

Çiğköftenin coğrafi işaretinin alınma sürecine de değinen Aydın, sürecin çok da kolay ilerlemediğini dile getirerek şunları söyledi: “Bu iş çokta kolay olmadı. Biraz zorlu oldu ama sonunda aslına döndü. Doğduğu topraklardan yeniden yürümeye başlayacak. Yanı başımızda Şanlıurfa etli çiğköftenin tescilini aldı. Bu çiğköfte kardeşliğimizin de pekişmesine vesile olur inşallah. Burada şehirler arası bir rekabet yok. Ama şu da bir gerçek ki çiğköfteyi ticarete kazandıran, dünyaya tanıtan ve 30 binin üzerinde şubesiyle sektörün yüzde 85’ini oluşturan Adıyaman’dır.”

AK Parti Adıyaman Milletvekili İbrahim Halil Fırat ise festivali düzenlenmesini sağlayan Başkan Kutlu’ya teşekkür ederek, “Türkiye’de 30 binin üzerinde olan çiğköfte sektörümüz var. Çiğköftemizin ne kadar iyi olduğunu belirtmek adına bu festivallerin devamının geleceğini düşünüyorum” dedi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’de Adıyaman için bugünün tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Belediye Başkanımız Hüsrev Kutlu’nun önderliğinde bugün çiğköfte tarihte doğduğu topraklara yeniden döndü. Özellikle etsiz çiğköftenin Adıyaman adına coğrafi olarak tescillenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çiğköfte sektöründeki bütün çalışanlara Adıyaman’ı, Türkiye ve dünyaya tanıttıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Son olarak söz alan Vali Nurullah Naci Kalkancı ise Adıyaman’ın çiğköftenin sektörel hale gelmesinde gösterdiği başarıya dikkat çekerek, Adıyaman’ın isminin çiğköfteyle daha çok duyulması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Valimiz, dünya çapında Adıyaman’ın etsiz çiğ köftesinin yayılmasına katkı sağlayanlara da teşekkür ederek, “Coğrafi işaret olarak tescillenmesi çok önemlidir. Adıyaman Ticaret Odasının girişimleri ve siyasilerimizin destekleriyle bu başarıldı. Adıyaman’ın dünyada tanıtılmasına ciddi katkıdan bulunan bir üründür” şeklinde konuştu.

-İlk Çiğköfteyi Başkanımız Yoğurdu

Konuşmaların ardından alanda bulunan çiğköfte leğenlerinden birisinin başına geçen Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, misafirleri için köfte yoğurdu. Kısa süre içerisinde yoğurduğu etsiz Adıyaman çiğköftesini Vali Nurullah Naci Kalkancı, milletvekilleri Ahmet Aydın, İ. Halil Fırat ve Abdurrahman Tutdere ile diğer protokol üyelerine ve gazetecilere ikram eden Başkan Kutlu yoğurduğu çiğköfte daha sonra davetlilere dağıtıldı.

Renkli görüntülere sahne olan festivalin açılış töreni Adıyaman Belediyesi Harfane Grubunun seslendirdiği Adıyaman türküleriyle devam etti.


Kaynak:PHA

Editör: Adıyaman Haber