Kiminin yeteneğini, kiminin hayalini yansıtttığı  gelinlik şapkalı duvağıyla modern bir tasarımı yansıtırken işlemeleri günlerce süren bindallı yüzyıllara dayanan tel işleme geleneği ile hüzünün ve mutluluğun bir arada yaşandığı kına gecesi için göz alıcı bir şıklık ortaya koyuyor.

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanlığı ve Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı adına Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu tarafından Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliği ile yürütülülen proje kapsamında umutlarını ve kendi ayakları üzerinde durabilme gücünü kazanan kursiyerler aynı zamanda  yeni bir mesleğe adım atmanın heyecanınıyaşıyor.

Kursiyerler artık geleceğe daha umutla bakıyor

Bin 600 Türk vatandaşı ve mülteciyi meslek edindirme kursları ile desteklerken aynı zamanda sosyal uyum ve iş piyasasına erişimlerini güçlendirmeyi hedefleyen proje ile kursiyerler artık geleceğe daha umutla bakıyor.

Gelinlik ve bindallı tasarımı ve dikimi için düz dikiş makineciliği, 12-16 yaş çocuk elbise dikimi ile kadın giyim modelist yardımcılığı kursları olmak üzere toplam bin 320 saat eğitim alan kursiyerlerin tasarımdan detay işlemelere kadar sürdürdükleri ortaklık, kültürlerarası iletişimin ve farklılıkların oluşturduğu zenginliğin sembolü oldu.

Gelinlik ve bindallı, Besni, Kahta ve Merkez Halk Eğitimi Merkezleri’nde farklı aşamaları tamamlanarak oluşturuldu.

"Makinaya iğne takmayı bile bilmiyordum"

Besni Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinden Hanım Bozan, kurs sayesinde ayatımda ilk kez bindallı ve gelinlik diktiğini belirterek, "Arkadaşlarımla dikişi tamamladıktan sonra mankene giydirdiğimizde bunu biz mi  yaptık deyip çok mutlu olduk. Bu projeye başlamadan önce makinaya iğne bile takmayı bilmiyordum. Şimdi ise o kadar güzel kıyafetler dikiyorum ki kendim bile inanamıyorum. Bu projeyle birlikte kendime olan güvenim arttı. Her yerde çalışabilirim.”dedi.

"Yeni bir iş hayatı için hazırım"

Tuğçe Ciner ise, daha önce hiç böyle bir çalışmada yer almadığını ve birlikte üretmenin çok güzel olduğunu vurguluyarak,"Burada öğrendiklerimle yeni bir iş hayatı için hazırım. Özgüvenim yerine geldi.”dedi.

Merkez Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinden Keltuma Begli de, "Her zaman giysi tasarlamanın ve dikmenin hayalini kurardım. Bu çalışmanın her ilmeğinde emek, her taşında özveri, tamamında ise heyecan ve mutluluk var. İlk etapta yabancı olduğum bir geleneğe ait süslemeyi nasıl yapacağım konusunda endişeliydim. Bindallı ve gelinliği süslemeye başladıktan sonra farklı kültürlerin ve geleneklerin detaylarını birleştirerek harika ürünler ortaya
 çıkardığımızı düşünüyorum."şeklinde ifade etti.

"Gözlerimiz kamaştı"

 Kahta Halk Eğitimi Merkezi kursiyeri Afaf Ahmed de, “Merakımızın ve hayal gücümüzün yöresel ve modern dikişin birleştirilmesiyle nasıl bir sonuç vereceği bir muammaydı. Gelinlik ve bindallıyı bitirdiğimizde gözlerimiz kamaştı. Ortak fikirlerimizin birleşmesi ve birer ürüne dönüşmesi harika duygular hisssettirdi. Bu projede bizlere çok emek verildi. Bizler de kalbimizi ortaya koyarak yaptığımız bu çalışmada verdiğimiz tüm emeklere deydiğini düşünüyoruz.”

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha