Şenliklerin ikinci bölümünde unutulmuş oyunlarımızdan olan Gırcik oyunu oynandı. Oyuncuların büyük bir heyecan yaşadığı yarışmada kıyasıya çekişme de vardı.

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirilen oyuna Adıyaman Anadolu Lisesi, Adıyaman Lisesi ile Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve hocaları katıldı.Hakemlikleri Ahmet Akil Yağınlı, Yaşar Sarıkaya ve Ömer Faruk Dursun’un yaptığı gırcik oyunu, öğrenci ve hocalarca büyük ilgi ve beğeni gördü.

Oyun hakkında kısa bilgi veren Adıyaman Kent Konseyi başkanı Sinan Temel şunları söyledi: “Gırcik oyunu şimdi neslin bilmediği, önceki neslin de unutmuş olduğu yöresel sokak oyunlarımızdandır. Çok zevkli ve eğlencelidir. Oyunumuz şu şekilde oynanır:

“Oyun için yere belirlenmiş ve arası yaklaşık 5-6 metre mesafede iki yer belirlenir. Birisi atışların yapıldığı ‘Hınt’ denen yerdir. Diğeri vurulması gereken küçük taşın konduğu hafif tümsek yerdir. Oyun, her oyuncuya ait yaklaşık avuç içi kadar veya biraz büyük yassı bir taş ve yere dikilecek yumurtadan küçük yuvarlak ya da oval bir taşla oynanır. Oyuncular oyuna başlarken herhangi bir işaretle belirlenmiş ve atışların yapıldığı yer olan Hınt denilen yere yuvarlak el taşlarını atarak oyun sırası belirlenir. Hınta en yakın olan oyuna ilk başlar ve sıra öyle devam eder. Hafif tümsek bir yere küçük taş konur. Önceden belirlenen sıraya göre hınttan atış yapılır. Taşı vurulur ama bir ayak boyunu bulmazsa ona ‘pöh’ denir ve sayılmaz. Yuvarlak taşı ilk vuran ayakla saymaya başlar: ‘Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sekiz, dokuz, on, mon, kırmızı, don, Osmanın, Mehmedin, evine, kon, son’ saymasını yapar. ‘son’ diyen ilk oyuncu kazanır. Sonra kalan diğerleri devam eder. Eğer saymada belli bir yerde, mesela ‘dokuz’ ya da ‘evine’ gibi yerde kalan kişi yanarsa sıra diğer oyuncuya geçer. Sıra kendisine geldiğinde kaldığı sayıdan saymaya devam eder.”

Yarışmalar sonunda dereceye giren öğrenci ve hocalar şunlar oldu:

Öğrenciler:

  1. ZeynalKılınç (Yunus Emre MTAL)
  2. Muhammed Ali Akgün (Yunus Emre MTAL)
  3. Sedat Alan (Adıyaman Lisesi)

Büyükler:

  1. Necmettin Yaşargün (Adıyaman Lisesi)
  2. Sait Karataş (Adıyaman Lisesi)
  3. Mustafa Kutlu (Yunus Emre MTAL)

Yarışmaların bundan sonraki bölümünde 02 Mayıs 2018 Çarşamba günü Beştaş oyunu Adıyaman Lisesinde oynanacak.

Editör: Adıyaman Haber