İşkur tarafından istisnam edilmek üzere  6 ay süre ile Adıyaman Gençlik ve Kültür Evi bünyesinde eğitim gören ev kadınları, hazır alınan deri çantalar üzerine etamin işleyerek  hem para kazanıyor hem de meslek sahibi oluyorlar. Kadın çantalarının üzerine etamin işleyerek, sergilerde ve internet üzerinden satışa sunuyor.
Kursiyerler  meslek öğrenerek hem de ailelerine katkı sağladıklarını belirten Adıyaman Gençlik ve Kültür Evi Sorumlusu Yeşim Çelik Süzen, şunları ifade etti:
"22 genç kadın kursiyerimiz bulunmakta, hem çalışıyorlar hem de meslek öğreniyorlar. Öğrendikleri bu meslekten daha sonra kurs sonrasında da faklı yerlerde iş bulabilme şansları var. Burada çanta üretimi tamamen yöresel işlemleri de katarak yapılan bir çalışma var. Kursiyerlerimiz çoğunlukla çalışmayan ev hanımlarımız, genç kadınlarımız yanı 18-20-35 yaş arasındaki kadınlarımız burada çalışma yürütüyorlar. Bu kurslarımız  6 aylık bir kurs İşkur ile yürütülen bir çalışma burada meslek becerisi öğrenmek için yapılan,çanta ve özellikle  yapılan bu çantalarımızda tel kırma, kurdele nakış, brezilya nakış, kaneviçe, iğne oyaları hem kadınlarımızın yapmış oldukları ürünlerin değerlendirilmesi düşüncesinde hem de unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımızda canlandırılması amaçlı,çantalarımıza kadınlarımız ilmek ilmek işlemektedir. Atölye dışında çantalarımız dışarıya satış yapılabiliyor. Şuan özel bir atölye olduğu için sipariş üzerinde çanta satışı yapabiliyorlar. Öğrenim aşamasını tamamladıktan sonra özel siparişlerle çanta satışları yapılabiliyor. Daha önceden katılan kursiyerimiz bu çalışmaları yaptılar, hem de evlerine katkıda bulunmuş oldular. Burada bu becerileri öğrendikten sonra sipariş üzerine çanta yapabiliyorlar."

-"GELENEKSEL MODELLERİ ÇANTALARA İŞLİYORLAR"
Deri çantalara tel kırma, nakış ve derisi,aksesuar işlediklerini belirten Usta öğreticisi Ümit Aköten,"Bu kursa 22 kursiyer yetiştirmektekiyim. Burada asıl olarak bu çantalarımızı kullandığımız malzemeler ile bu hale getiriyoruz. Derisi, aksesuarını kursiyerimize öğretiyoruz, ele yapılacak işlemeleri makinede yapılacak işlemleri öğretiyoruz. Nakış olsun, tel kırma olsun bu kursu Türkiye’de ve Adıyaman’da burada öğretiyoruz. Bir çantanın yapımı modelden modele değişiyor. Bazı modelleri bir günde yapabiliyoruz  bazı modeller var haftada 3 tane yapabiliyoruz."şeklinde konuştu

-"MESLEK SAHİBİ OLDUK"
Kursiyerlerden Münevver Durma ise şunları söyledi:
"Biz burada el nakışlarını yapıyoruz. İğne oyaları, tel kırma,işlerini yaptıktan sonra bunları çantalara işliyoruz. Önceden hiç böyle bir kursa dahi gelmedim, iğne oyalarını evde yapıyorduk ama çantaya işlememiştik. Ama öğrendik artık hem meslek sahibi olduk, hem de evimize katkıda bulunuyoruz evimizin ihtiyaçlarını karşılaması noktasında eşlerimize yardımcı oluyoruz. Ailemde buraya geldiğim için çok destek veriyorlar hedeflerimin içerisinde güzel bir atölye açmak ve iş istihdamı sağlamak." 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha