Kursta mozaik sanatını öğrenen kursiyerler, Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alan antik kent Zeugma’da yapılan kazılar sırasında keşfedilen ve Zeugma'nın simgesi haline gelen "Çingene Kızı" başta olmak üzere mermer, traverten, cam ve fayans parçalarından elde ettikleri küçük parçaları bir araya getirerek birbirinden güzel ve renkli mozaik tablolar yapmayı öğreniyor.

Gaziantep ve internet üzerinden temin edilen mozaiklerle bir yandan günün stresini atan 12 kursiyer, bir yandan da meslek ediniyor.
Adıyaman Gençlik ve Kültür Evi Müdürü Yeşim Süzen, Perre Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamasında, mozaik sanatı alanında kentin ciddi bir potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

-"ÇALIŞMAYI BURADA BAŞLANGIÇ OLARAK YAPTIK"

Bu potansiyeli kullanmak amacıyla kursu düzenlediklerini belirten Süzen, "Öncelikle merkezimizde bünyemizde eğitim veren ve bu alanda kendisini geliştiren bir öğretmenimizle yola çıktık. Farklı bir şeyler neler yapabiliriz diye düşündük ve mozaik sanatında karar verdik. Bu çalışmayı burada başlangıç olarak yaptık ama sadece başlangıçla kalmayıp gördüğümüz kadarı ile gençlerden yoğun bir ilgi olmaya başladı." dedi.

Kursa üç kişi ile başladıklarını ve sayının kısa sürede 12’ye yükseldiğini anlatan Süzen, mozaik malzemelerinin büyük bölümünü Gaziantep’teki ustalardan temin ettiklerini ifade etti. Süzen, çeşitli kurumlarla iş birliği yaparak kursu geliştirmeyi planladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki süreçte de biz istiyoruz ki bu çalışmayı beceri olarak artık önümüzdeki günlerde gerçekleştirebilirsek, İŞKUR ile birlikte ortaklaşa bu çalışmamızı halk eğitim merkezi ile beraber yürütmek istiyoruz. Şuan için arkadaşlarımız gönüllü geliyor ve kendilerini yetiştirmek, el becerisi kazandırmak ve meslek edinmek için geliyorlar. Belki kendileri ilerde ilimizde daha çok bu alanda kazanım sağlayacak çalışmalarda bulunabilir diye hedef gösteriyoruz. Ama bu çalışmaları burada yapmaktan çok mutluyuz."

-"ADIYAMAN'DA BİR ATÖLYE AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUM"

Kursiyer Umut Göksu da 6 yıldan bu yana gençlik ve kültür evinde gerçekleştirilen etkinliklere katıldığını belirtti. Mozaik kursunun ilk kez gerçekleştiğini aktaran Göksu, "İlgilendiğim bir alan böyle bir kursun açılması beni gerçekten mutlu etti. Bu alanda hedeflerim var, hem resim anlamında hem de mozaik alanında profesyonel anlamda eğitim almadım ama bu alanda çalışmalar yürütmekteyiz. İlerleyen zamanlarda olursa eğer Adıyaman'da bir atölye açmayı düşünüyorum." diye konuştu.
Mozaik Kursu usta öğreticisi Bedriye Yaman, mozaik sanatının zor sanatlardan bir tanesi olduğunu söyledi.

-"ADIYAMAN'DA BU ALANA İLGİ VAR"

Özellikle çok sayıda taşı kerpetenle kırmak zorunda kaldıklarını anlatan Yaman, "Tahta üzerine renkli çıktı alarak taşları tek tek kerpetenle kırıyor, şekil verip renkli çıktının üzerine yapıştırıyoruz. Mozaik ortaya çıksın diye bunlar için kerpeten, cımbız, tutkal, vernik ve taş kullanıyoruz. Adıyaman'da bu alana ilgi vardı ama biz de bu yetenekli olan kişileri ortaya çıkarmak istedik. Daha fazla görünür hale gelmesini istedik. Biz mozaiklerimizi koruyamıyoruz maalesef Adıyaman'da kalmıyor. Mozaik kursuda ilimizde hiç yok bizde bu kursun Adıyaman'da olmasını istedik."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha