Adıyaman’da “Unutulan Meslekler” ismiyle bir belgesel proje başlatan fotoğraf ve video sanatçısı Muhammet Alan, birçok mesleğin teknolojinin de etkisiyle unutulmaya yüz tuttuğunu; ustalarının sorunlarının dinlenmesi ve bu mesleklerin kayıt alınması gerektiğini belirtti.

Bu yüzden bu projeyi gerçekten büyük emekler vererek gerçekleştirdiklerini kaydeden Alan; "İlk bölümümüzü "Demirci Mustafa Usta” ile başlattık, kendisi Adıyaman’da doğup büyümüş ve 50 yıldır Oturakçılar Pazarında demircilik yapıyor. Daha küçük yaşlarda yaşam mücadelesine kalaycılık ile başlayan Mustafa Usta birkaç yıl sonra demirciliğe gönül veriyor. Ve yıllar boyu bu mesleğini sürdürüyor. Günümüz koşullarının mesleği yok olma durumuna getirdiğini belirten ustamız, yetiştirecek çırak bulamadığından yakınıyor."dedi

Belgeseli tamamladıktan sonra ekibiyle birlikte Mustafa Usta'yı ziyaret ettiklerini ve belgeseli seyrettirdiklerini dile getiren Alan; Mustafa ustanın çok duygulandığını ve bu tür çalışmaları sonuna kadar desteklediğini belirttiğini ve güzel dileklerini ilettiğini ifade etti.

Alan, bu projenin diğer unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin de kayıt alınması adına bölümler şeklinde devam edeceğini belirtti.

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha