TPAO konferans salonunda yapılan zirveye Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Vali Nurullah Naci Kalkancı, AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, Askerlik Şube Başkanı Davut Kulalar, STK başkanları, kamu, kurum müdürleri ve ilgililer katıldı.

Zirvede teknik aksaklıktan dolayı İstiklal Marşı okunamadı. Daha sonra katılımcılar İstiklal Marşını sesli okudular.

Toplantının açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Nemrut Dağı'nın UNESCO Dünya Kültür listesine girmesinin 30. yılını kutladıklarını söyledi.

Adıyaman'ın kültür değerlerini slayt eşliğinde anlatan Ekinci, "Adıyaman müzesine girdiğiniz zaman kocaman bir salyangoz fosili ile karşılaşırsınız. Yapılan incelemelerde bu salyangoz fosilinin bundan tam 65 milyon öncesine ait olduğunu görürsünüz. Demek ki canlıların bu topraklardaki serüveni 65 milyon öncesine ait. Yine bulunduğumuz noktadan Çelikhan-Malatya yoluna doğru hareket ettiğimizde 8, kilometre yolun altında bir kaya sığınağı bulursunuz. Bu kaya altı sığınağın duvarlarında kazı tekniği ile bir dağ keçisi figürü görürsünüz. Yine yapılan incelemede bu mağaranın, bu kaya altı sığınağın bundan tam 40 bin yıl öncesine ait insanoğlunun yaşadığı bir mekan olduğu tespit edildi. Bu da demektir ki bu memlekette, bu topraklarda insanoğlunun varoluşu yaklaşık bundan 40 bin yıl öncesine dayanmakta. 40 bin yıl öncesi demek paolotik dönem demek. Yani ilk insanın var olduğu, bilinen ilk insan bu topraklarda insanoğlu var olmuştur. Bugüne kadar bu topraklarda 20 medeniyetin yaşamış olduğunu gördük. Bu medeniyetlerde en fazla duran Kommegene medeniyetidir. En önemli eserlerinden biri olan 2206 metre yükseklikte ve dünyanın bugüne kadar gizemi çözülememiş Helenistik döneme ait tek tümülüsü olan Nemrut Dağına gittiğimizde devasa heykellerin arkasında 237 satırlık yazıtı incelediğimizde orada Kral 1. Antiochos'un aynı şu ifadeleri kullanıyor; 'Ata hükümdarlığımdan devraldığım bu toprakları, tanrıların ebedi yurdu yaptım'. Bu her ne kadar pagan inancında bizim inancımıza ters bile olsa bu toprakların o dönemlerde çok önemli olduğunu görüyoruz" dedi.

- BU GÜZLELİKLERİ TANITMAMIZ LAZIM

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ise bu güzelliklerin dünyaya tanıtılması gerektiğini ifade etti.

Nemrut'un Dünya Miras listesine girmesinin 30. yılına rağmen bugün yeteri kadar tanıtılamadığını belirten Kutlu, şöyle devam etti:

"İlimizde kültür merkezi olarak bir burası var. Burası da şehrin en batısında neredeyse. Bir de Üniversitemizin rektörlük salonu var. Merkezde bir kültür sitemiz maalesef yok. 2 Kültür sitemize de nizamiyeden giriliyor. Adıyaman'ın tam merkezinde otogarın taşınması ile boşalan 6 bin metrekarelik bir yeri biz kültür merkezi yapacağız. Müzenin yerini 26 bin metrekarelik alanı tahsis ettik. Ona karşı da müzenin şuan ki yerini aldık. Bu müzenin yapılmasından sonra yanında 60 bin metrekarelik bir parkımız var. Müzeden çıkacak insanların dinlenebileceği bir alan. Oturakçılar Pazarında da projemiz devam ediyor. Tuz Hanı turizme kazandırıldığı zaman buranın en eski çarşısı da faal duruma geçecektir. Biz Adıyaman'da bu barışı, huzuru ve kardeşliği tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz"

- BU TOPRAKLAR MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı ise yaptığı konuşmada, bu toprakların en eski medeniyetlere ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Adıyaman'da kültür turizminin ilerlemesinin temel amacının kardeşliğin, dayanışmanın, hoşgörü ve benimsemenin hayat bulup kabul edilmesinin Adıyaman'ın kültür turizminde hedeflediği yerden pay almasında gerek bakanlığın gerekse profesyonel ekiplerle gelece ışık tutmak istediklerini anlatan Kalkancı, şunları kaydetti:

"İlimizde tescil, 60 bn eserimiz var. Bunlardan ancak bin 500'ü sergilenebiliyor. Çok uygun olmayan koşullarda tutuluyor. Gerçekten hayati önem arz eden bir konu. Perre Antik Kentindeki kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Kahta Kalesindeki çalışmaların tamamlanması büyük önem arz ediyor. Nemrut dağına gerek Adıyaman üzerinden gerekse Malatya üzerinden ulaşım var ama 800 metre bir tırmanma durumu var. Adıyaman'ı ziyaret eden turistlerin orta yaş ve yaşlı kesim olduğunu gördüğümüz için bunların oraya çıkışı için bir raylı sistem projesi yapılmış. Bu geçmişe dönük biraz da nostaljik bir proje"

- ADIYAMAN; EN ESKİ YERLEŞİM YERİNDEN BİRİ

Adıyaman'ın tarihi ve kültürel mirasıyla anadolunun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Adıyaman en kendi başına ayrı bir programı hak ediyor. Nemrut Dağı projesi için 3 milyon lira göndermişiz. Nemrut Dağı Kral Yolu için 11 milyon lira vermişiz. Eski Kahta Kalesi 2. etap restorasyonu için 7 milyon 200 bin lira vermişiz. Perre Antik Kenti çevre düzenlemesi için 3 milyon 600 bin lira. Gerger Kalesi için  500 bin, Tuz hanı için 4 milyon 100 bin lira, Kahta Kültür Merkezi için 1 milyon 600 bin lira, Eski Besni yol yapımı için 300 bin lira, yerel yönetimler alt yapı desteği için 23 milyon lira, toplam 58 milyon 200 bin lira. Kültür ve Turizm bakımından Adıyaman, cumhuriyet tarihinde aldığı yatırımların 10 katını bizim dönemimizde almıştır."dedi.

- TANITIM STRATEJİSİ DEĞİŞMELİ

Türkiye'nin tanıtım stratejisinin değişmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Avcı, şöyle devam etti:

"Ülke geneline aktığımızda deniz, kum ve güneş turizminde Türkiye belirli noktaya geldi. Ama Türkiye için bu yeterli değil. Çünkü alanımız çok geniş. Tarih, kültür, dini miras, gastronomi gibi aklınıza gelebilecek her alanda doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar bir potansiyele sahibiz. Bunları kullanmalıyız, kullanılmadığımız zaman yaşanan sorunları geçen yıl gördük ne yazık ki Turizmde bir toparlanma sürecine girdik. Ülkemiz turizm açısından bir gelişme kaydediyor. 2016 yılındaki darboğazdan çıkmaya başladık. Bunun için tanıtım stratejilerini geliştirmemiz gerekiyor. Şimdi bizim çok özelleştirilmiş tanıtımlar yapmamız lazım. Mesela Adıyaman'da bu alanda önemli bir potansiyel var. İnşallah tanıtım stratejimizi çeşitlendirerek pazarlarımızı da çeşitlendireceğiz. Bu konuda çalışmaları artıracağız, projeern takipçisi olacağız."

Kütüphane ile ilgili gelen bir soruyu cevaplandıran Bakan Avcı, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ile iyi bir diyalog oluşturduklarını belirterek, bunu yatırım programı içine dahil edip bir çalışma yapacaklarını dile getirdi.

Bakan Avcı, daha sonra Adıyaman Valiliği ve Adıyaman Belediyesini ziyaret etti.

Avcı, bu ziyaretlerde valilik ve belediyenin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha