Adıyaman Valiliği, Belediye Başkanlığı, Adıyaman Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile İpekyolu Kalkınma Ajansının desteği ile bu yıl ilki gerçekleştirilen “Adıyaman Gastronomi Günleri” Demokrasi Parkında kurdele kesimiyle başladı.

-"TÜRKİYE'YE VE DÜNYAYA AÇILMAYI HEDEFLİYOR"

Geçmişten günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, doğal, kültürel ve toplumsal zenginlikleri ile damak lezzetlerini birleştiren Adıyaman mutfağı Gastronomi Günleri ile Türkiye’ye ve dünyaya açılmayı hedefliyor. 

Kortej yürüyüşüyle başlayan festivale Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet İbrahim Ergüder, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Kurum Amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Mimar Sinan Kültür Parkı önünde başlayıp Demokrasi Parkında son bulan kortej yürüyüşü sonrası protokol üyeleri tarafından kadim medeniyetler şehri Adıyaman'ın eşsiz mutfağından süzülüp gelen ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemeklerin ve lezzetlerin yer aldığı fotoğraf sergisi gezilerek açılış yapıldı.

-BULGURDAN 144 ÇEŞİT AYRI LEZZET

Adıyaman üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Turgut, burada yaptığı konuşmasında, şunları ifade etti:

“Biliyorsunuz ben bir sağlıkçıyım ve çocuk hekimiyim, Adıyaman ve yöresinde, bulgurdan ve bulgura ait ürünlerden yapılan yaklaşık 144 tane ürün var, gıda var işte çiğköfte bunların şahıdır, padişahıdır. Onun için diğer ürünleri tabi ön plana çıkartmak lazım, çiğköfte gibi yine başka bizim nenelerimizin, anneannelerimizin yemeklerini ön plana çıkarmak lazım. Ben şimdi buradan söylesem gıygonayı bilen var mı? Aranızda, çok az sayıda kişi bilecektir. Çunlu köfteyi gördüm ben biraz önce ama öncelikle bulgur ve ürünlerinde bildiğiniz gibi, bulgur B1 den B6 ya kadar, olan bütün vitaminleri içerisinde barındıran, çok şişmanlatmayan ama enerji veren metebolizmamızı hızlandıran güzel besinler içerisindedir.”

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, ise “Burası tarihi bir yerleşim alanı tam milattan önce 40 bin yıllara kadar geçmişi var. Dolayısıyla böyle kadim bir şehrin kültürel müzik anlamında değeri var. Bu anlamda çiğköfte bizim çiğköftemizde çiğ et yok çiğköftemizin içerisinde ev biberi var son derece doğal, etsiz çiğköftenin bir çok yerde bayilikleri var bununda ilimize çok büyük bir katkısı var. Damak ve lezzet olarak son derece önerebileceğimiz bir yiyecek."dedi.

Adıyaman Valisi Aykut Pekmez; "Festivalimiz bugün başladı fotoğraf sergisini gezdik. Fotoğraf sergisinde Adıyaman'ın ne kadar güzel zenginliklere sahip olduğunu gördük. Adıyaman gerçekten tarihi doğal bir çok güzelliğe sahip başta Nemrut olmak üzere Cendere Köprüsü olmak üzere, Türkiye’de iki sahabeden biri Adıyaman'da yani ilimizi görmek için bir çok sebebimiz var. Başta çiğköfte olmak üzere bir çok yöresel zenginliğe sahip bir ay önce badem zirvesi yapmıştık, bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Festivalimiz Adıyaman'a hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

Açılış sonrası Vali Aykut Pekmez ve protokol üyeleri alandaki vatandaşlara yoğrulan çiğköfteyi ikram etti.

 İki gün sürecek Gastronomi Günlerinin ilk günü akşamı Adıyaman Belediyesi Harfane Ekibi tarafından Adıyaman şarkılarından oluşan bir konser verilecek.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha