Müslüman Müslüman’ın kardeşidir, onu terk ve ihmal etmez.” (Hadis-i Şerif)

Donald Trump, hukuk ve adalet dışı tutumuna bir halka daha ekledi. İnsanlığa vurulan darbe herkes şahit oldu. Son teknolojiye karşı Filistin halkı, onurunu korumak için canları pahasına mücadele etmektedir. İsrail askerlerin uyguladığı tutum, insani ve ahlaki değerlerle bağdaşmayan, kabul edilemez bir gerçektir. Bu masum insanların asıl sorumlusu ABD ve yavrusu İsrail’dir. Bu kıyımlar cahiliye döneminde de yaşanmamıştır. Çünkü genç-yaşlı, çoluk-çocuk, kadın-erkek ayrımı yapmadan önüne geleni öldürüyorlar. Bunun tek bir anlamı vardır: Katilsiziniz İsrail.

Filistinlilerin verdiği mücadele Müslüman’ım diye geçinenler için utanç verici durum olması gerek. Çünkü Müslüman ülkelere bakıldığında kınama dışında yaptıkları bir şey yok. Bazı ülkeler ise olaya sessiz kalacak kadar kişilik ve ahlak yoksunu hale gelmiştir. Onun için bu durumlar göz önüne alındığında Müslümanların onur ve haysiyetini Filistinliler kurtarıyor. Kutsal değerlerimiz için canı pahasına çaba sarf eden başka bir millet gösteremeyiz. Yine değinmekte fayda var, Türkiye’yi bunların dışında tutmak gerekir. Zaten Türkiye de olmazsa konuyu anlatan, dile getiren olmayacak.

İşgalci İsrail’in bugün bu insanlık dışı eylemeleri gerçekleştiriyorsa, sorumlusu Müslüman ülkelerin duyarsızlığı ve olaya kayıtsızlığıdır. Özellikle de Müslümanlar arasındaki boşluğu gören insanlık katili İsrail, eylemleri gerçekleştirmede herhangi bir sıkıntı çekmemektedir. Yoksa güçlü ülkelerin gücünden korkmuş ya da yenilmişlik durumu söz konusu olduğundan değildir. İslam dünyası kadar değerlerin erozyona uğramış bir millet göremezsin, gösteremezsin. Bunların hepsi göz önüne alındığında Filistinliler mazlum olduğu kadar, tartışılmayacak kadar onurludur, haysiyetlidir.

Herkesin saygın kuruluş olarak anlamlandırdığı; İslam İşbirliği Teşkilatı, BM, Uluslararası hukuk, bunun yanında vicdan sahibi herkes, yaşanan zulmü lanetlenmesine karşılık, ABD büyük elçilikle ilgili durumundan vazgeçmemiş, vazgeçmediği gibi çok sayıda insanın ölmesine sebebiyet vermiştir.

Aslında buna sebebiyet veren ülkeleri yazmadan insan duramıyor. Başta sınır komşusu olan Suud-i Arabistan, Mısır, BAE ülkelerin sesini çıkartmaması bir yana, âdete ABD’nin esiri olmuştur. El pençe divan olmuşlardır. Asıl yaralayıcı olan durum budur. Bir avuç Filistinli kardeşlerimizin; zulme, haksızlığa, işkenceye ve hatta ölmesine rağmen gerçekleri haykırmada bir an olsun vazgeçmiyorlar. Bu gösterdikleri gayretten dolayı söylenecek her laf Filistinli kardeşlerimiz için yetersiz olacaktır.

Hülasa nerde mazlum, mağdur ve gariban insan varsa; din, dil ve ırk ayrımı yapmadan sahiplenmek lazım. Hem inancımız gereği ve hem de inancımızın bize yüklediği değerler gereği. Tüm insanlığın yaşaması için zulme ve zalime dur demek herkesin görevidir.

Vesselam!