Anne karnına sığarken dünyaya neden sığamadığını ve sonunda bir metrekarelik yere sığmak zorunda kalacağını farketmeli insan, diyor Can Yücel.

    Ne kadar da kısa ve net değil mi aslında. Bunca mücadele, kavga, kaos, entrika, çıkar, iğrençlik, haksızlık, nankörlük,ötekileştirme, hırs... neyin mücadelesini veriyoruz biz. Sonunda gireceğimiz boyumuzca çukura girmek için mi? Bunun için tüm bunlara gerek yok bence,istesek de istemesek de son durak orası. Parası, gücü, hırsı, güzelliği çok olana tam daire kabirler yok. Velhasılı hepimiz aynı durağın yolcularıyız. 

      Bu yol çok şey alıp götürecek bizlerden, fakat gayemiz bu yoldan bir şeyler almak ve bizden sonraki yolculara daha yaşanılası yollar bırakmaktır. Bunu da egolarımızı, öfkemizi, kinimizi, nefretimizi yenerek yapabiliriz. 

   Kelebek etkisini bilir misiniz? Buna göre sizin olumlu veya olumsuz yaptığınız herhangi bir davranış veya söyleyeceğiniz bir söz dönüp dolaşıp bir şekilde tüm insanlığı etkiliyor. Misal işyerinde azar işiten bir insan eve gidene kadar bu negatifliği karşılaştığı herkese yansıtır. Yolda kaza yapabilir öfkeden veya üzüntüden. Eve alacağı ihtiyaçları ve tüm gün onu heyecanla bekleyen çocuğuna alacağı çikolatayı unutabilir. Eve gidince getirmediği ihtiyaçlar için eşinin canı sıkılır çünkü yemeğe koyacağı malzeme eksiktir. Gelecek misafire vereceği meyve eksiktir. Ve eşinin asık suratını görünce onun da suratı asılır. Çocuk babası üzgün olduğu için ve çikolatası gelmediği için üzülür. Derslere konsantre olamaz. Ödevini eksik veya yanlış yapar. Kadın telefonda kendisini İzmir'den arayan kardeşine durumu anlatır, o da huzursuz olur ve bunu eşine anlatır. Sonra ailemizin evine misafir gelir herkesin suratı asıktır. Kadın veremeyeceği ikramın mahçubiyetini hisseder, eşi bunu farkedip üzülür, misafir evsahiplerinin kendi gidişlerinden rahatsız olduklarını bu nedenle surat astıklarını düşünür. Onlar da moralleri bozuk şekilde erkenden kalkıp eve gider. Kimse mutlu değildir... VS.

     Bu örneği misafir üzerinden, okula giden çocuk üzerinden VS uzatabiliriz. Kısa kesmeye çalışıp can sıkmayayım dedim. Fakat bunca kelamı da boşa sıralamadığımı belirtmek isterim. Yahu annemizin küçücük karnına sığıyoruz, mezara sığıyoruz da şu koca dünyaya neden sığamıyoruz. Neden hayatı birbirimize zehir ediyoruz. Dünya büyük, insanlar güzel, kültürler zengin kim kimi neden üzsün. Bu dünyada birbirimize neden yaşama hakkı tanımayalım. Ben, sen, o değil hepimiz var olalım, mutlu olalım olmaz mı? Bal gibi olur.

Instagram :nazantastan1