Şehrin trafik akışının yoğun olduğu Atatürk Bulvarı üzerindeki kavşaklara, trafiği büyük ölçüde rahatlatacak olan köprülü kavşakların yapılması önerimizi uzun zamandır dile getiriyoruz.

Özellikle Altınşehir, Yeni Hükümet Binası, Eski Hükümet Binası, Dursun Çavuş Cami kavşaklarını dile getirdiğimizde alt yapıdan ve maliyetinden dolayı çok zor olduğu söylemişlerdi.

Bu durumda Eğitim ve Araştırma Hastanesi kavşağının ve çevresinin yeni olması hasebiyle en azından buraya yapılmasını önermiştik.

Nasip Altınşehir’deki kavşağa imiş. O da ki, Allah rahmet eylesin, en son üniversiteli iki öğrencimizin trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeni ile kamuoyunca ısrarla gündeme getirilmesi sonucu hayata geçirildi.

Önemli olan yapılması elbette... Emeği ve katkısı geçen herkese teşekkürü borç biliriz. Ancak bu süreçteki plansızlığı ve öngörüsüzlüğü de unutmamak gerek.

Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan, Altınşehir’deki Köprülü kavşağın bitmeye yüz tuttuğunu, asfalt dökülmeye başlandığını görünce doğrusu herkes gibi ben de sevindim. Birçok kazaya, dolayısıyla yaralanma ve maddi hasara sebep olan Karaali Köprüsü istikametindeki yoğunluk ve buraya olan mecburi yön en azından bitmiş olacak.

Ancak Altınşehir’deki Köprülü Kavşağın bitmesi sorunları çözmüş olmayacak. Zira bu güzergâhta en az iki köprülü kavşağa daha acil ihtiyaç var.

Altınşehir Kavşağından akacak trafik, Karayolları kavşağında veya Yeni Hükümet Binası kavşağında ya da Eski Hükümet Konağı Kavşağı, Eğitim araştırma Hastanesi kavşağında yığılacaksa buranın pek bir anlamı olmayacaktır.

Malatya’da şehir içinden geçen Elazığ yolunu örnek olarak gösterebiliriz.

Malatya demişken Beyler Deresi üzerine yapılan viyadüğü hatırladım. Kısa zamanda yapılan bu viyadüğün oradaki trafiği nasıl rahatlattığını oralardan geçmiş olanlar iyi bilir.

Eğirçayı ve Abuzer Gaffari Çayı Köprülerinin mutlaka viyadük olarak yeniden yapılması gerekmektedir. Bu yapıldığı taktirde Doğu-Batı güzergahında pekala raylı sistem de ciddi olarak gündeme gelebilir...

Şehrin kuzeyindeki çevre yollarının nasıl olduğu ve işlevselliği hakkında şimdilik bir şey demiyorum. Ama güney yönüne yapılması öngörülen çevre yolunun mutlaka en kısa zamanda yapılması lazım. Bu yolla şehirdeki trafik akışı dengelenmiş olur.

Tabi her şey gibi bu yollar da günü kurtarma adına değil, gerçekten, şehrin mesela en aşağı 50 yıllık ihtiyacını giderecek şekilde öngörülerek hayata geçirilmeli. Aksi halde şehrimizde uzun yılların birikimi olarak yaşanan birçok sorun ilanihaye yaşanmaya devam eder.

Şehrin Kuzey-Güney bağlantı yollarının iyi olmadığını, trafik akışında halkın sıkıntılar yaşadığını da altını çizerek not düşelim.

Altınşehir’deki Köprülü Kavşağı, diğerlerinin yani sonra yapılacakların habercisi ve öncüsü olarak kabul edelim, değil mi? Temennimiz ve beklentimiz bu yöndedir.

Şehrimize yapılan güzel şeylerde emeği ve katkısı olan herkese tekrar gönülden teşekkürler.

Yapılan hizmeti takdir etmek, bunu da bir şekilde dile getirmek ne politika/siyaset yapmaktır ne de yalakalık ve yağcılıktır. Olsa olsa hakkı teslim etmektir, o kadar.

Vesselam.