Adıyaman’da birçok sayıda hoca ve hafız yetiştiren Müderris ve Şair Abdulkadir İnan’ın “Diwan” isimli kitabı çıktı.

“Nüvbihar”, “Gençlik” ve “Nupelda” gibi ulusal dergilerde çeşitli şiirler yazan ve daha önce Hacı Abuzer babanın “Adab-ı Suluk-ı Tarikat-ı Kadriye-i Aliye” kitabını sadeleştiren Müdderis ve Şair İnan, bu kez “Diwan” isimli şiir kitabını yazarak, okurların istifadesine sundu. Sayfaların bir yüzüne Osmanlıca, diğer yüzüne Latince yazılan 478 sayfalık kitabın tamamı 76 şiirden oluşuyor. Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’e atfen yazılan naatların, Ehl-i Beyt ve Sahabeleri konu alan Kürtçe şiirlerin yer aldığı “Diwan” isimli kitabın basımı; Nüvbihar yayınlarında yapıldı. Şiirlerin içinde nazire, naat, methiye, münacat, serencam ve uhuvvet türleri var. Ayrıca şairin basıma hazır hale getirilmiş bir adet Türkçe divanı olduğu da belirtildi. Şiirlerini Osmanlıca harflerle yazdığını, Latinceye, Bölükyayla beldesinde ikamet eden Abdullah Turan tarafından çevrildiğini dile getiren Şair İnan, emeğinden dolayı Turan’a teşekkür etti.
Şaiir Abdulkadir İNAN’ın ayrıca Milli Nizam Partisi üzerinde yazıldığı, ulusal bir dergide yayımlandığı, ama bu kitapta yer almadığı bir Kürtçe şiirinin, bilahare 28 Şubat sürecinde tekrar Hürriyet Gazetesi’nin iç sayfalarında tam sayfa yayımlandığı ve şiirin şeriat özlemi duygularıyla yazıldığı şeklinde tekitlerle yorumlandığı açıklandı.  
Müderris ve Şair Abdulkadir İnan’ın biyografisi:
1944 yılında Kâhta’nın Çobanlı (Kıyraş) köyünde doğdu. Medrese tahsilini babası Molla İbrahim efendinin yanında aldı. Eğitim aldıktan sonra Şark’tan müderris getirerek, kendi köyünde klasik bir medrese açıp, fahri imamlık ve müderrislik yaptı. Birçok sayıda hoca ve hafız yetiştirdi. 1965 yılında Adıyaman’a gelerek başta Kabcamii olmak üzere, Ulucamii ve Eskisaray Camii’nde görev yaparak 1995 yılında emekliye ayrıldı. Emeklilikten sonra 6 yılda üçer aylık süreler içerisinde Almanya ve Avusturya’da din görevlisi olarak görev yaptı. Halen Adıyaman Bahçelievler Mahallesi’nde ikamet etmektedir.
Editör: Adıyaman Haber