Irgatların Zorlu Yaşamı Roman Oldu

 Güneydoğu Anadolu’da yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin çaresizliği, zor koşullardaki çalışma şartları ve yollarda kazaya kurban gitmeleri roman oldu.

Recep Erdinç’in İz Ajans Yayıncılıktan çıkardığı Aylardan Fındık, yoksulluğu yenmek için mevsimlik tarım işçisi olmak zorunda kalan bir aileyi ve çevresini anlatıyor.

2008 yılında Adıyaman’ın Kâhta ilçesinden Giresun’a fındık toplamaya giden, yirmi üç işçiyi taşıyan minibüs kaza yapmıştı. Sivas’ın Kangal ilçesinde, Malatya-Sivas karayolunda meydana gelen kazada on ikisi çocuk olmak üzere yirmi dört kişi feci şekilde can vermişti.

Aylardan Fındık romanını bu kazadan hareketle kaleme alan Yazar Recep Erdinç, bu kazanın, ırgatların yaşamını daha yakından incelemesine neden olduğunu ve bu acı olayı ve ondan sonra meydana gelen olayların da benzer sebeplerle meydana geldiğini belirtti.

Erdinç, “Hiç kimse ırgat doğmaz, hiç kimse de ırgat olarak yaşamını zorluklarla sürdürmeyi istemez.  Bu kitapla, Güneydoğu Anadolu’da topraksız, çaresiz ve yoksul insanlarımızın ırgatlık serüvenine dikkat çekmek istedim. Umarım ilk kitabım olan Aylardan Fındık beğenilerek okunur” dedi.

Aylardan Fındık romanı, İz Ajans Yayıncılığın 16’ıncı kitabı olarak kitapseverlerle buluştu. 96 sayfadan oluşan kitabın kapak ve iç tasarımını Naif Karabatak yapmış.

 

Recep Erdinç Kimdir?

Yazar, 1985 Adıyaman Gerger doğumlu. Kazakistan Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Mezunu ve halen özel bir kurumda Türkçe Öğretmenliği yapıyor. Kürtçe lisans yapan yazar, Rusça ve Kazakça biliyor.

Editör: Adıyaman Haber