Adıyaman Eski milletvekilli Celal Topkan’ın AKP İle Adıyaman’da Ne Değişti, Erdoğan Ne Söz Verdi, Ne Yaptı adlı kitabı okuyucularıyla buluştu.

            Kitabında Adıyaman’ın tarımsal sorunlarına ve siyasette yaşanan bazı olaylara değinen Topkan, Adıyaman’ın bu ülkeye çok şey kattığını ancak hakkettiğini bir türlü alamadığını ifade ediyor.
Güneydoğu Anadolu bölgesi illerinde olduğu gibi Adıyaman’ın da iktidarı desteklediğini ancak iktidarların Adıyaman’ın beklentilerine cevap vermediğini belirten Topkan kitabında şunlara değiniyor; “Çağımız bilgi çağı. Kurum, kuruluş ve ülkeler arasındaki yarış ve rekabet, bilgide yaşanıyor. Sorunlarını bilgi temelinde tartışan, sorunlarına bilgiye dayalı çözümler üreten kurum, kuruluş ve devletler, başarılı oluyorlar.
Sorunlarını bilgiye dayalı tartışmayan, bilgiye dayalı çözümler üretmeyen ülkeler, kurum ve kuruluşlar, rakipleriyle girdikleri yarışta geride kalıyorlar. Bu ülkeler sorunlarını bilgiye dayalı tartışan ve çözüm üreten ülkelerin, iyi birer pazarı oluyorlar ve onlar tarafından sömürülüyorlar. Çok partili dönemde, Adıyaman’ın da içinde yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri halkı, ağırlıklı olarak iktidara gelen partileri destekledi ve oy verdi. Ancak iktidara gelen partiler, Adıyaman ve bölge illerine yeterli desteği vermediler. Adıyaman ve Bölge illeri geri kalmışlıktan bir türlü kurtulamadı. Bu durumun nedeni ya da nedenleri neydi? Sorun kimden kaynaklanıyordu? Kitapta bu sorulara cevap aramaya çalıştım. Amacım, Adıyaman’da doğmuş büyümüş, Adıyaman’ın ekmeğini yemiş, bir dönem Adıyaman milletvekilliği yapmış, kendisini Adıyaman halkına borçlu hisseden birisi olarak, Adıyamanlı hemşerilerimi, sorunlarını akla ve bilgiye dayalı olarak tartışmaya ve çözümler üretmeye sevk etmektir.”
AK Parti İktidarı döneminde de Adıyaman’ın gerekli kalkınmayı yakalayamadığını ve hayata geçirilemeyen sulama projeleri sayesinde bölgenin geleceğinin karartıldığını belirten Topkan; “Adıyaman’ın içinde yer aldığı güneydoğu Anadolu bölgesi ülkenin en geri kalmış bölgesidir. Dönemsel olarak partiler bölgenin geri kalmışlığına son verme bölgeyi “kalkınmada öncelikli bölge” olarak ele alma sözünü verdiler. Ama verdikleri sözleri tutmadılar. Bölgenin geri kalmışlığı devam etti. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da kendisinden önceki genel başkanlar gibi bölgenin geri kalmışlığına son verme sözü vererek Adıyaman ve bölge halkından oy istedi. Adıyaman ve bölge halkı Erdoğan’a inandı. Siyasette yeni bir yüz olan Erdoğan’a destek verdi. AKP, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde Adıyaman ve bölge illerini adeta sildi süpürdü. 2002 seçimlerinde bölgenin toplam 54 milletvekilin 39’unu, 2007 seçimlerinde 37’sini, 2011 seçimlerinde 59 milletvekilinin (2011 seçimlerinde bölgenin milletvekili sayısı 5 arttı) 39’unu kazandı. AKP iktidarı döneminde 2002-2011 arası bırakın bölgenin gelişmesini ve kalkınmasını, bölgenin ekonomik ve sosyal yapısı daha da bozuldu. Bölge eskisine göre yoksullaştı. Üstelik bir de GAP Eylem Planı kapsamında öngörülen 744 bin hektar sulama projesi iptal edildi. İptal edilen sulama projeleri ile bölgenin geleceği karartıldı. Kitap, bu ve benzeri konuları detaylı olarak ele almakta Adıyaman ve genel olarak bölgenin AKP hükümeti icraatlarıyla yaşadığı sorunları ve artan geri kalmışlığı incelemektedir. Sorunları ve sorumluları gün ışığına çıkarmakta ve çözüm yolları sunmaktadır.” şeklinde ifade etti.
Editör: Adıyaman Haber