Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar YAVUZ’un Adıyaman yöresi ağzı ile ilgili yaptığı çalışma yayınlandı.
Bugüne kadar yapılmış akademik ve en kapsamlı çalışma olan “Adıyaman İli ve Yöresi Ağızları” hakkında “Adıyaman’da yaşayıp, Adıyaman Üniversitesi’nde çalışıyor olmanın bizlere yüklediği sorumluluk” olarak niteleyen YAVUZ şunları söyledi:
“Türkiye Türkçesi Ağızları; çeşitli nedenlerle hızla değişmekte, yok olup gitmektedir. Günümüzde bilim dallarıyla ilgili çalışmalar kütüphanelerde toplanmakta, dijital ortamlarda arşivlenmekte; böylelikle bilim dalına ait veriler geleceğe taşınmaktadır. Ancak kaynağının insan olması, konuşurların ağız özelliklerini gün geçtikçe kaybetmesi, ağızbilimi çalışmaları açısından şanssızlık olarak değerlendirilmelidir.
Bu bağlamda aynı şanssızlığın yaşandığı illerden biri de Adıyaman’dır. Adıyaman’da yaşayıp, Adıyaman Üniversitesi’nde çalışıyor olmanın bizlere yüklediği sorumluluk ve Adıyaman ile ilgili yapılan çalışmaların azlığı bizleri bu çalışmaya yönlendirmiştir. Bunlardan hareketle 109 kaynak kişi/lerden derlediğimiz metinler ve onların incelenmesi sonucunda bu hacimli eser ortaya çıkmıştır.
Adıyaman İli ve Yöresi Ağızları çalışması; giriş, inceleme (ses bilgisi ve şekil bilgisi), metin ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verildikten sonra bir ağız çalışmasında bulunması gerektiğini düşündüğümüz çalışma yapılan il ile ilgili bilgiler (ilin konumu, yapısı, iklimi, tarihi, gelenek ve görenekleri ve derleme yapılan/yapılmayan yerler vb) verilmiştir. Ses ve şekilbilgisinde il ağzının ağızbilimi açısından ayırıcı özellikleri tespit edilmiş, farklılıklar ortaya konulmuştur. Metin bölümünde ise il sınırları içerisinde ağız özelliğini en iyi yansıttığını düşündüğümüz 109 farklı kayıt verilmiştir. Sözlük bölümünde yöre ağzında kullanılan kelimeler madde başı halinde anlamlarıyla birlikte yer almıştır. Böylelikle toplam 836 sayfadan oluşmuş Adıyaman İli ve Yöresi Ağızları çalışması ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın Adıyaman iline ve ağızbilimi çalışmalarına katkıda bulunmasını diliyorum.”
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ yaptığı bu çalışmadan dolayı Yrd. Doç. Dr. Serdar YAVUZ’u tebrik ederek şunları söyledi: “Adıyaman Üniversitesi olarak Adıyaman’a kendimizi sorumlu hissediyoruz. İlimizin sosyal yaşamından tutun da ekonomik ve kültürel yaşamına katkı sunacak, gelişmesine ve büyümesine vesile olacak önemli çalışmalar yaptığımıza inanıyorum. Bu sorumluluklarımızdan biri de ilimizin kültürüne sahip çıkarak bunları bilimsel çalışmalarla kayıt altına alıp sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmaktır. Adıyaman ili ve yöresi ağzı ile ilgili bugüne kadar yapılmış akademik ve en kapsamlı çalışma olan bu eserden dolayı kıymetli hocamızı tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.”
Editör: Adıyaman Haber