Adıyaman’da kitap fuarı açılacağı haberi kitapseverler arasında büyük bir heyecan yarattı. Yazarların okurları ile buluşması sevindirici bir haberdi.

Fuara 23.11.2019 ve 25.11.2019 tarihlerinde iki kez uğradım. 23.11.2019 tarihinde gittiğimde henüz yeni olduğu ve bazı stantlar henüz doldurulmadığı için sönük bir görünüm vardı. 25.11.2019 tarihinde erken saatte gittiğimden çoğunluk okul öğrencilerinden oluşan guruplardı. Çocuklar öğretmenler nezaretinde fuarı gezmeye gelmişlerdi. Çok olumlu ve önemli bir etkinlik. Bu vesile ile çocuklar erken yaşta kitap ile buluşma imkânı buldular. Ama keşke kitap yazarları ile buluşma imkanı da olsa idi.

Fuar alanı valiliğin önündeki alan olarak seçilmiş. Belki merkezi bir yer diye düşünülmüş olabilir ancak, ben yanlış seçim diye düşünüyorum. Şiddetli bir yağışta çadır sular sular altında kalabilir.

Kitaplar ve yayın kuruluşları genellikle dini ağırlıklı yayınlardan seçilmiş. %70 din içerikli, %20 çocuklara yönelik, %10 ise klasiklerden oluşuyor. Şimdi her kent kendinde olmayanı ararmış diyeceğim bana kızacaklar.

Aslında toplumsal bir gerçeklik ve gereklilik olan din son zamanlarda moda olarak kullanılmaya başlandı. Tabi kendilerine özgü bir anlayışla. Bakıyorum fuarda türbanlı, sürme gözlü, döğmeli hanımlar mevcut.

Üzülerek söylemek gerekirse din bu iktidar döneminde yaşam biçimi olmaktan ziyade geçim biçimi oldu. Belli bir kesim dini para kazanma ve bir yerlere gelmenin aracı olarak kullanılıyor. Din adına üzüntü verici bir anlayış diye düşünüyorum.

Yine de her ne olursa olsun Adıyaman’da kitap fuarı kurulması önemli bir etkinlik.. başarılar diliyorum.

ASIM ÖCAL

26.11.2019