Nihayet uzun bir bekleyişten sonra yağmur ve bereket mevsimi başlar. Yılın dört mevsimini sonlandırmak için toprağın kuruyup yüreğin sıcaktan, susuzluktan kırılan toprak göğün dökülen suları ile canlanıp, hayatın tüm renkleriyle işlenmiş yeşil giysisini örtmeye, büyümeye, rahmet, merhamet ve iyilik mevsimi, toprağın yağmurla sulanacağı sürpriz macera ve neşe mevsimidir. Kış mevsimi.

Toprak ve yeryüzü beyaz kar parçacıklarıyla kaplanır. Çocuklar, gençler eğlenmek ve oynamak için dışarı çıkarlar. Gökyüzünün parlaklığı bazen şimşek, kulakları sağır edercesine heybetli gök gürlemesiyle yağmura ve hareketli kara bulutlara dönüşür.

Kış ayında sararan ağaçlar solup düştükten sonra tomurcuk ve yapraklayla yeniden doğar. Nergizler kışın güzel kokusuyla yürekleri, yağan yağmur ise yeryüzünü rahmet sularıyla doldurur. Uzun kış geceleri aile sakinleri için güzel bir sığınak olur. Güzel hikayeler ve masallar anlatılarak nostaljik birliktelikler sayesinde güzel bir atmosfer oluşturur.

Kış mevsimi yorgunlukları rahatlatan, sevgileri teselli eden, ibadet edenler için daha büyük fırsatlar sunan uzun uzadıya süregelen gece mevsimidir.

Kış mevsiminde şiirler ve şarkı sözleri daha bir anlam kazanır. Buz gibi havaya rağmen tekrarlanmayacak bir atmosfer sunarak sıcacık fikirleri harekete geçirir.

Kıştan ilham alan şair ve yazarlar için yağmur taneciklerini dinlerken kim bilir kaç şiir çıktı. Yağmurun sesi doğanın çaldığı ölümsüz bir senfoniyi temsil ederek en anlamlı melodileri besteler. Kış asla aldatmayı bilmeyen aksine bize kendini olduğu gibi sunan, bizlere gerçek renkleriyle görüntü veren bir başlangıçtır.

Erken ayrılışı, hareketliliği, pencerelerde su damlalarının ve tayfın renklerinin olduğu en güzel tabloların zihnimizde canlandığı mevsimsel bir güzelliktir.

Kış gök yüzünden düşen karın görüntüsüdür. Böylece yeryüzü beyaz takım elbisesini giyer ve bize hiçbir şeyi umursamayan beyaz gelinlik gibidir.

-Yaz fazla şımartılmıştır. Hep sevdim kışı ben.

-Huzur ikliminde en çok dolaştığım mevsimdir.

-Mevsimlerin en merhametlisidir.

-Sarılmanın, sarınmanın ve sarmalanmanın mevsimidir.

-Sıcak çayın, sahlepin ve derin sohbetlerin mevsimidir kış.

-Yaşamanın çamursu halini uzun uzun düşünmenin mevsimidir kış.

-Karşılaşmanın değil. Buluşmanın en ince fikirlisidir kış...