Ramazan ayını, yani oruçlu günleri memleketimiz dışında başka hiçbir yerde, bu kadar sevinçle karşılanmaz, yaşanmaz ve uğurlanmaz sanırım.

Özellikle şehirlerde Oruç tutanların Oruçlarını huzurlu bir ortamda geçirmeleri için, alınan idari, sosyal tedbirlerle, fakir fukaranın, belki günlerce hatta aylarca midesine sıcak bir çorba girmeyen garibanların, düşkünlerin karnını doyuracakları günlerdir Ramazan ayı.

Her kesimden, gerek gerçek, gerekse tüzel kişi ve kişilerin gönül rahatlığıyla isteyerek zevkle toplumun belli bir kesimine, gönüllerine ulaşabildikleri Oruç iftarlarını barındırır Ramazan ayı.

İhtiyacı olan insanlara dağıtılan yiyecekler, içecekler, giyecekler gibi maddi ve nakdi yardımlarla, en azından bir ay boyunca rahat ve huzurlu olmaları sağlanmaktadır. Görevini yerine getirmiş olmanın vermiş olduğu o manevi haz ve hafiflikle, o mutlu, gülen yüzleri seyretmek bile inanılmaz bir mutluluk verir, keyif verir insana.

Her Ramazan ayında gelenekleşen bir yapıyla, Ramazana özel, zenginlerin ve gücü yetenlerin hazırladıkları çeşitli erzak paketleriyle, fakir fukaraya, kimsesizlere, yetimlere ulaşılmaktadır.

İnsanları rencide etmeden, gerek aleni, gerekse gizli olarak ulaştırılan bu yiyecek paketleri, maddi ve nakdi yardımlarla fethettikleri gönüllerden, kalplerden hayır duasını aldıkları mübarek Ramazan günleridir bu günler.

Amacı Allah rızası ve inananlar arasında kaynaşmayı sağlamak olan İslam dininin öz prensiplerindendir. Kardeşlik, sosyal dayanışma, kaynaşma ve yardımlaşma sonucunda insan kendini mutlu, huzura ermiş görür. Her insanın az olsun, çok olsun, ekonomik gücü nispetinde ihtiyaç sahiplerine yardımlarda bulunması, kırıcı, üzücü davranışlardan kaçınarak, rencide etmeden, gösterişten ve riyadan sakınarak, normal ve rutin şekillerde devam etme erdemlerinden faydalanması gerekir.

Bu mübarek günlerde, akrabaya, konu komşuya, garibana, yetime, öksüze yardım etmek, gözetmek, yüreklerini fethetmek gerekir. O zaman insan yaptıklarından haz alır, mutlu olur, huzurlu olur.

Bir gelenek haline gelen maddi, manevi Ramazan yardımları ve hayır hasanatları, takdire şayan güzellikler ve Müslümanların güzel yanlarıdır. Ancak gönül ister ki fakir fukarayı ve ihtiyacı olan kimselere, Ramazandan sonra da devam edilsin.

Ne güzel olur mümin, iftarı açınca.

Işık huzmesi gibi, rahmetler saçınca.

Şeytanlar Ramazan’da, kahrolup kaçınca.

Ne büyük mutluluktur, sen de tut ey insan!

Kerim BAYDAK

[email protected]