Adıyaman, üzerine oturduğu coğrafyasının tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Türkiye’nin önde gelen illerinden birisidir.

İlde 1923-2002 arasında yapılan Sümerbank tekstil fabrikası, Tekel Tütün İşletmeleri, Süt üretim tesisi, Çimento Fabrikası ilin ekonomisine katkıda bulunuyor, insanlarına istihdam sağlıyordu.

Ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayanan Adıyaman’da tütün, pamuk, mısır, buğday, arpa, Besni üzümü, Antep Fıstığı üretimi yapılıyordu. Tarım hem ilin halkının geçimini sağlıyordu. Hem de ilin kalkınmasına ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyordu.

Türkiye’de üretilen petrolün %21’i Adıyaman’da üretiliyor.

Zengin mermer, bakır, linyit kömürü gibi yer altı kaynaklarına ve su kaynakları sahip olan bir ildir.

Genç ve dinamik insan gücüne sahip bir ildir.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın 1996 yılında yaptığı iller arası sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırması sıralamasındaAdıyaman, 80 il arasında 61. sırada yer aldı.

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde AKP, toplam550milletvekilinin363’nü kazandı. Büyük bir Meclis çoğunluğu ile tek başına iktidara geldi. Adıyaman’ıntoplam 5 milletvekilinin 4’ünü AKP kazandı.

AKP Genel Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bağlı olan Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2003 yılında yaptığı iller arası gelişmişlik araştırması sıralamasındaAdıyaman, 81 il arasında 65. sırada yer aldı.

AKP, 2011, 2015, 2018 tarihlerinde yapılan seçimlerinde de tek başına iktidara geldi. Bu seçimlerde de Adıyaman’ıntoplam 5 milletvekilinin 4’ünü AKP kazandı.

AKP iktidarında 2002-2020 arasında:

1-1923-2002 arasında Adıyaman’da yapılan Sümerbank tekstil fabrikası, tekel işletmeleri, süt işletmesi, kapatıldı ve satıldı. Satıştan elde edilen para ile Adıyaman’a yatırım yapılmadı, bütçeye aktarıldı. Bu kuruluşlarda çalışanlar işsiz kaldılar. Bu kuruluşların Adıyaman ekonomisine yaptıkları katkılar sona erdi.

2-Çimento fabrikası özleştirildi. Çimento fabrikasında çalışanların yarısı işten çıkarıldı.

3-2002-2020 arasında GAP Eylem Plan kapsamında Adıyaman’da yapılması öngörülen baraj ve sulama projelerinden işletmeye açılan sulama projesi olmadı.

4-Ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman’da halkın büyük kısmının geçimini sağladığı tütün üretimine sınırlama getirildi. Pamuk, buğday, arpa, mısır, nohut, mercimek üretiminde elde edilen gelir, üretim maliyetinin altında kaldı. Tarım geriledi. Geçimini tarımla sağlayanlar halk yoksullaştı. Ekonomisi tarıma dayanan Adıyaman geriledi ve yoksullaştı.

4-Adıyaman’da, tarihi ve kültürel varlıkların tanıtımına ve Turizme yatırım yapılmadı. Nemrut heykelleri başta olmak tarihi ve kültürel varlıklar tahrip edildi.Turizm ve turizm geliri yok oldu.

5-AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bağlı olan Türkiye istatistik Kurumu’nun (TUİK)2018yılında yaptığı“iller arası sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırması sıralamasındaAdıyaman, 81 il arasında 72. sırada yer aldı.”

İller arası gelişmişlik sıralamasında 1996 yılında 61. sırada yer alan Adıyaman, AKP iktidarında, 11 basamak geriledi ve yoksullaştı.

AKP iktidarında Adıyaman neden ve nasıl geriledi ve yoksullaştı? diye bir yarışma yapılsa

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın has adamı olan,

2007-2020 arasında yapılan seçimlerde Adıyaman’da birinci sırada Milletvekili seçilen,

AKP’de Grup Başkan Vekilliği, Meclis Başkan Vekilliği, AKP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı yapan,

Barajlar, sulama projeleri, hızlı tren, tütün başta olmak üzere tarım ve turizm alanında verdiği sözlerin hiçbirisi gerçekleşmeyenAhmet Aydın,

Yarışmada kesinliklebirinci olur. Birincilik ödülünü alır.