Hayata kendinizi sevmekle başlarsanız, her şeyi de sevmek için bir adım attığınızı fark edeceksiniz ve saygı duymanın ilk yolunun ilk önce kendine saygı duymaktan geçtiğini...

Önce kendinizi sevin, önce kendinize değer verin ve kendinizi değersiz hissettiren herkes ve her şeyden önce kendiniz uzaklaşın. Asla kimseden sevgi dilenmeyin, asla kendiniz olmaktan vaz geçmeyin. Sizi önemsizleştirenleri usulca olduğu yere bırakın ve yolunuza devam edin.

Kimseden bir beklentiniz olmasın, kendiniz dışında... Tüm beklentileriniz sadece kendinizle ilgili olsun ve gerçekleştirin. Elinizden geldiğince beklentilerinize cevap verin. Hayal kırıklıkları da olsa, asla vazgeçmeyin. Başarsanız da kendinizsiniz, başaramasanız da. Küsmeyin kendinize ve tekrar tekrar deneyin.

Siz bir bitki değilsiniz, yeşillenmek için bir başkasının sulamasını beklemeyin. Bir çiçek değilsiniz, açmak için güneşi beklemeyin... Tomurcuk vermek için bir dış etmene ihtiyacınız yok sizin! Sizin aslında sadece size ihtiyacınız var... Sadece kendinize ve sizi siz yapan değerlere. Sımsıkı tututun o değerlere ve kendinizle devam edin tüm yollara gerekirse...

Bir iyilik yapın kendinize! Bugün yollarınıza güzellikleri serin ve tüm olumsuzlukları bir bir eleyin. Bir hediye alın en sevdiğiniz neyse, güzelce paketleyin ve sadece birkaç gün sonra açın hediyenizi. Kendiniz almamış gibi değil tabi, sanırım bu psikolojik bir hastalık belirtisi olurdu. Hediyenizi kendinize kendiniz aldığınızı bilerek açın ve kendinize bir iyilik yaptığınızı ve mutlu olduğunuzu hissederek başlayın güne. Hayatınızda size iyi gelmeyen bir nesneyi ve buna artı olarak bir kişiyi çıkartın. Eklemek istiyorsanız da bir nesneyi ve bir kişiyi ekleyin, sonra ben buradayım. Bu konuyu tekrar bir konuşalım, hatta tartışalım. Çıkartılan nesnenin bir önemi olur mu bilmiyorum ama kişinin yokluğu birkaç gün hissedilse de, eminim birkaç hafta, hatta birkaç ay sonra rahatlama yaşayacaksınız.

Keşke daha önce, keşke çok daha önce dememek için bazı şeyleri bazen hemen yapmak gerekir hayatta ve bazen birilerinden beklememek gerekir bazı şeyleri. Bazı iyilikler sadece kendimiz yapalım diyedir kendimize.

Hoşça, doştça ve sevgiyle... En çok da kendimize....

Emine Özel Summak