Bugün ki yazımda yöremizde Teyzelerimizin-Amcalarımızın Sıklıkla kullandığı Acıbademe yani Amigdalin’e değinmek istiyorum. Başı ağrıyan teyzem acı badem tüketiyor, öksürüğü olan acıbadem tüketiyor, şekeri olan acı badem tüketiyor. Peki bu acıbadem gerçekten tedavi edici bir özelliği var mı ? Yoksa kendimizi ağır ağır zehirliyor muyuz ?

Amigdalin, elma, ayva, armut gibi meyve çekirdekleriyle acı bademde bol miktarda bulunan ve yenilmesine bağlı olarak sindirim kanalındaki bakteriyel floranın etkisiyle, hidrojen siyanür gazı açığa çıkaran ve zehirlenmeye neden olan bir siyanojenik glikozit olarak litaretürlere girmiş bir bileşen.

Amigdalin geleneksel Çin tıbbında neredeyse 200 yıldır araştırılmakta ve kullanılmaktadır. 1803 yılında Schrader isimli araştırmacı, acı kayısıda amigdalin bulunduğunu tespit etmiş, 1837 yılında Robiquet de acı kayısıdan amigdalin bileşenini ayrıştırarak elde etmiştir.

Öksürük ve astıma karşı yararlı olduğu ileri sürülmektedir. Laboratuar çalışmalarında damar sertliğini azaltması, böbrekte interstisyel fibrozisin azaltılması, akciğer fibrozisin azaltılması, bağışıklık sisteminin baskılanması, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, antikanser ve ülsere karşı yararlı olabileceğine dair araştırmalar bulunmaktadır. Astım, bronşit, amfizem, lepra, kalınbağırsak kanseri, ağrı ve vitiligo tedavisinde alternatif ilaç olarak geleneksel kullanımı vardır. Fakat insanlarda yararları ile ilgili kaliteli çalışma bulunmamaktadır. Bir kesim tedavilerde kullanılabileceğini savunurken diğer bir kesim ise Amigdalin’in Zehirli olduğu düşüncesindeler . Peki gerçekten Zehirli bir bileşen mi Amigdalin ?

Amigdalinin kendisi zehirli olmayıp, tüketildikten sonra sindirim sisteminde metabolize edilmesi ile oluşan benzaldehit ve hidrosiyanik asit gibi bileşikler zehirlidir.

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tarafından yapılan bir çalışmada Amigdalin ve kayısı çekirdeği denenmiş. Denek hayvanlarında karaciğer kanseri oluşturulup farklı değerlerde Amigdalin takviyesi ile kanserli hücrelerin öldürüldüğünü; sağlıklı hücrelerin ise yenilendiğini ortaya koymuşlardır. Tabi insan üzerinde olumlu etkisinin olduğu hala bilimsel olarak kanıtlanmamış.

Fazlası öldürüyor mu ?

Günümüzde kullanılan kanser tedavilerinin yanıt ve başarı şansı amigdalin’ den çok daha fazla olduğu ortada. Bu yüzden kullanılmasını önermiyorum. Vücutta düşük miktardaki hidrosiyonik asit belki ölümcül sonuçlar doğurmaz fakat fazlası ölümcül sonuçlara neden olabilir. Hele de C vitamini ile birlikte kullanılırsa geri dönüşü olmayan bir yola girilebilir. Sadece 3 gram amigdalin ilk dozunu alan bir kadının , beraberinde 4800 mg C vitamini desteği alması sonrasında koma, laktik asidoz geliştiği ve suni solunum cihazına bağlandığı bildirilmiştir. Kontrolsüz acı kayısı veya badem çekirdeğinin yoğun tüketilmesi de zehirlenmeye neden olur. Kendimizi yavaş yavaş zehirlemeyelim Lütfen Dikkat. Kaş yapalım derken göz çıkartmayalım. Sağlıklı günler dilerim efendim. Son olarak Sosyalmedya hesabımı takip edebilirsiniz. İnstagram: @dytabdullahdamar Teşekkürler tekrardan.