Nedir “ Kelebek Etkisi “? En kısa tanımıyla, küçük bir durumun beklenmeyen ( hesaplanmayan, önceden bilinmeyen, ön görülmeyen) ve kaos boyutlarına ulaşabilen, hatta etkinin sürekli artması durumuna verilen addır. Bu kavrama “ Kelebek Etkisi “ denilmesinin sebebi ise; tamamen Edward Norton Lorenz tarafından ortaya atılan “ Kaos Teorisi “ nin bir çıkarımıdır.

Edvard Morton Lorenz, kaos teorisinde şu ifadeyi kullanır: “ Amazon Ormanlaları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD’de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.”

Bu ifadede kullanılan kelebek örneği, oluşan olayın “ Kelebek Etkisi “ olarak adlandırılmasını sağlamıştır.

Gelelim beni ilgilendiren kısmına. Geçtiğimiz pazar gelinim geldi. Ortak sohbetimiz oğlumdu tabii. Yıllar önce ilk çıktıkları gün 14 Şubat hem sevgililer günüydü hem de benim doğum günüm. En büyük süprizi de bana puzzle ve pasta alarak ziyaretime gelmeleriydi. Puzzle “ Kelebek Etkisi “ konu başlıklıydı.

Gelinim geldiğinde hemen annemi de yanımıza alarak, puzzle’ a ilk harcı attık. İnşası da en kısa zamanda biter inşallah!

Umudum ise; yaptığımız bu küçücük eylem büyür büyür de oğluma huzur olarak ulaşır. Onun öyle bir şeye ihtiyacı var mı artık, bilmiyorum. Fakat benim çok ihtiyacım var. Onsuz onu yaşamak bana gün geçtikçe koyuyor. Her önüme çıkanda ondan bir parçaya tanık olmak ama onsuz olmak çok acı veriyor.

Yine biliyorum ki, bu acının beni ele geçirmesine izin vermek, hiçbir şeye katkı sağlamayacak. Halbuki bunu yapıcı şekilde kullanmayı öğrenirsem tıpkı kelebek misali, şu kısa ( göreceli tabii)zaman diliminde bir kanat sesi de benden olur. Ne ala!