Bu hikaye , bir profesörle öğrenciler arasında geçmektedir. Profesör öğrencilerine kısa bir süre baktıktan sonra, ‘’Bugün zaman yönetimi ile ilgili bir deney yapacağız’’ dedi. Kürsüye yürüdü, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarttı.

Arkasından yine kürsünün altından yumruk büyüklüğünde taşlar aldı ve taşları büyük dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı. Kavanozun daha başka taş alamayacağına emin olduktan sonra öğrencilerine döndü ve ’’ Kavanoz doldu mu?’’ diye sordu. Öğrenciler hep bir ağızdan ‘’Doldu!’’ diye cevapladı. Pröfesör ‘’Öyle mi?’’ dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mıcır çıkarttı. Mıcırı kavanozun ağzından yavaş yavaş döktü. Sonra kavanozu eline alıp sallayarak mıcırın taşların arasına iyice yerleşmesini sağladı.

Sonra öğrencilerine dönerek bir kez daha ‘’Bu kavanoz dolu mu?’’ diye sordu. Bir öğrenci dolmadı herhalde diye cevap verdi. Profesör ‘’Doğru’’ dedi ve yine kürsünün altına eğilerek bir miktar kum aldı. Ardından da tüm kum tanelerini yavaş yavaş taşlarla mıcırların arasına nufuz edene kadar döktü. Bir kez daha öğrencilerine döndü ve ’’Bu kavanoz doldu mu?’’ diye sordu. Tüm sınıf bir ağızdan ‘’Hayır!’’  diye bağırdılar.

Güzel,  dedi profesör kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz ağzına dek doluncaya kadar suyu boşalttı. Sonra öğrencilerine dönerek  ‘’Sizce bu deneyin amacı neydi?’’ diye sordu. Uyanık bir öğrenci hemen zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün daha ayırabileceğimiz zamanımız vardır  diye anlattı. Hayır dedi profesör, bu deneyin esas anlatmak istediği,

EĞER BÜYÜK TAŞLARI BAŞTAN YERLEŞTİRMEZSEN, KÜÇÜKLER GİRDİKTEN SONRA BÜYÜKLERİ HİÇBİR ZAMAN KAVANOZUN İÇİNE KOYAMAZSIN GERÇEĞİDİR.

Öğrenciler şaşkınlık içerisinde birbirlerine bakarken profesör devam etti. Nedir hayatımızdaki büyük taşlar. Çocuklarımız, eşimiz, sevdiklerimiz, arkadaşlarımız, eğitimimiz, hayallerimiz, sağlığımız, bir eser yaratmak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek! Büyük  taşlarımız belki bunlardan birisi belki de bunlardan bir kaçı, belki hepsi…

Bu akşam uykuya yatmadan önce iyice düşünün ve sizin büyük taşlarınız hangileridir iyi karar verin..!