Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı:“Başbakanımızdan  tarımsal sulamada harcanan enerjiye destek verilmesini istiyoruz”

Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı yaşanan kuraklık ve çiftçilerin enerji sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kış mevsiminde yağışın olmamasından dolayı çiftçilerin büyük bir tedirginlik içerisinde olduğunu belirten Turanlı, kuraklık nedeniyle teknik bir ekiple köylere gidip zarar tespiti noktasında araştırmalar yaptıklarını araştırmalar neticesi zararın yüzde 20’ye yakın olduğunu ifade ederek son günlerdeki yağışın çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
 
Enerji noktasında çiftçilerin sıkıntılar yaşadığını ifade eden Turanlı konu ile ilgili olarak yetkililerden yardım istedi. Turanlı Mercan
Televizyonuna yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Çiftçilerimiz zor durumda. En büyük sıkıntımız da enerji. Bugün AKEDAŞ bir ay içerisinde elektrik faturasını ödemediği takdirde elektriği kesiyor. Çiftçilerimiz ise yılda bir ürün almaktadır. Ancak AKEDAŞ’ın gönderdiği faturalara göre ayda bir mutlaka ödemek zorundayız. Çiftçilerimiz bir memur, tüccar değil. Parayı yılda bir ürünü sattığında getirecek ve AKEDAŞ’a borcunu ödeyecektir. AKEDAŞ bunu kabul etmiyor. Biz bu durumu yetkililere anlattığımız halde, faizi ile birlikte ödememize müsaade etmiyorlar. Bir ay gecikti mi çiftçilerimizin elektriğini kesmektedirler. Yıllardan beridir enerji kanayan bir yaramızdır. Güneydoğu’da olmamıza rağmen en güzel arazilerimizi Atatürk Barajına hediye ettik. Fakat buna rağmen Atatürk Barajının enerjisinden bugüne kadar faydalanamadık. Bugün Mardin’de, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da yüzde 80’lere varan enerji desteği varken, Adıyaman’ımızda herhangi bir enerji desteği bulunmamaktadır. Yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Biz vatanımıza, milletimize, bayrağımıza bağlı bir il, ilçe olarak enerji borçlarımızı her ay zamanında ödüyoruz. Bugün kaçak enerji Adıyaman’da yok denecek kadar azken diğer illerde yüzde 70-80’e varan kaçak elektrik kullanımı vardır. Onlara destekleme verilirken, biz dürüst çiftçi olduğumuzdan, bugüne kadar faturalarımızı zamanında ödediğimizden dolayı Adıyaman çiftçisi cezalandırılıyor. Yetkililerden bir an önce bu işe el atmaları için rica ediyorum. Enerjiye bir katkıları olursa çok iyi olur. Pamuk üreticilerimizin tamamına yakını enerji borcundan dolayı sulu tarımı bırakmış durumda.  Bugün burada olacak başbakanımıza da sesleniyorum. Adıyaman çiftçisine tarımsal sulamada harcanan enerjiye bir destek verilmesi, olmadığı takdirde bu çiftçilerimizin sonu olacaktır. Traktörlerimizi, arazilerimizi de satsak enerji borçlarımızın altından kalkamayız.
İlçemizde bu yıl 10 bin dönüme yakın bir alanda badem üretimi oldu. Fidan dikimi oldu. Çiftçilerimizi bahçeciliğe yönlendiriyoruz. Fakat her şeyin başı su. Su olmayınca hiçbir şey olmuyor. Bu bahçeciliği geliştirmek için yetkililerin enerji noktasında bize yardımcı olmalarını istiyoruz.”
Editör: Adıyaman Haber