Kahta Belediye Başkanı Sayın Abdurrahman Toprak:"Su projemiz bittiği zaman Kahta`nın 100 yıllık su problemini bitirmiş olacağız."

 
SON DÖNEMLERDE KAHTA`DA SULAR DÜZENLİ AKMIYOR. AKTIĞINDA DA YA ÇAMURLU AKIYOR YADA BULANIK AKIYOR. BÖYLE OLUNCA DA VATANDAŞLARIMIZIN SUDAN KAYNAKLI ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA MARUZ KALDIĞI İDDİA EDİLİYOR. ŞU ANDA MEVCUT OLAN SUYUMUZ İLE İLGİLİ PROBLEM NEDİR? LÜTFEN AÇIKLAR MISINIZ?
           
Öncelikle benimle bu röportajı yaptığınız için teşekkür ederim, Ben ve ekibim Kâhta’mız için hizmet için buradayız, bu anlamda yaptıklarımızı, yapacaklarımızı kamuoyuyla paylaşmak adına erdemli basın mensuplarına ihtiyacımız var, sizler de bu görevi ifa eden insanlarsınız.
           
Malumunuzdur ki kısa bir süre önce koltuğu devraldık, daha önceki dönemden kalma büyük bir sorun yumağını da beraberinde devralmış olduk. Öyle ki belediye sorumsuzca borçlandırılmış adeta hizmet etmeyecek duruma sokulmuş durumdayken geldik. Kâhta’mızın müzmin sorunlarının en önemlisi elbette ki sudur. Gelir gelmez işinde ehil bir ekip kurduk ve daha önceki dönemimizde üstünde çalıştığımız bir su projesi üstünde çalışıyoruz. Bununla ilgili alt yapı çalışmaları bitirilmiş durumda, arıtma tesisi çalışmaları da başlatıldı. Ekim ayında çalışmalarımız bitecek durumda.
           
Su projemiz tamamlandığında büyük oranda su sıkıntımız da bitecek.
           
Çamurlu akan su ile ilgili durum şundan ibaret:
           
Bugüne kadar düzenli temizlenmeyen su depolarında birikmiş çamur tespit ettik, Kahta çayından su depolarına su akıtılmış ve halk sağlığı tehlikeye atılmıştır, biz bu konuda gerekli çalışmaları yaptık, halkımızın daha temiz su kullanması için gereken bütün tedbirleri aldık, bir kaç gün çeşmelerden bulanık su akmasının sebebi de bu çalışma ile ilgili bir durumdan ibarettir. Düzenli aralıklarla su depolarının temizlenmesi bu manada önem arz etmektedir, temizlenmediğinde zamanla suyun renginde ve tadına değişiklikler olmakta ve suda mikroorganizmalar oluşmaktadır, bu konuyu basın mensubu arkadaşlarla paylaşmıştık, bir kaç gün suyun çamurlu akmasının sebebi de bununla ilgiliydi, geçen dönemde su depoları hiç temizlenmemiş hijyenik olmayan kaynaklardan su depolarına su akıtılmış takribi 1 metreyi bulan çamurlar temizleniş ve vatandaşlara daha temiz su temin edilmiştir. Su projemiz bittiği zaman Kahta`nın 100 yıllık su problemini bitirmiş olacağız.
           
SİZDEN ÖNCEKİ DÖNEMLERDE AİLE ÇAY BAHÇELERİNDE OYUNLAR OYNATILIYORDU. BU DURUM SİZİN DÖNEMİNİZDE DE DEVAM EDECEK Mİ? YOKSA FARKLI BİR PROJENİZ VAR MI, VARSA NEDİR?
           
Bu konuda sizin kadar hassasiyet gösteriyoruz, bu konuda gerekli çalışmalar tamamlanmış ve gerekli tedbirler alınmış durumda, hiçbir çay bahçemizde herhangi bir oyun söz konusu değildir, vatandaşlarımız içleri rahat bir şekilde aile çay bahçelerimize gidebilirler. Bu konuda herhangi rahatsızlık veren bir durum tespit edildiğinde gereken yapılacaktır. Çay bahçelerimizin hepsini birlikte dolaşabiliriz herhangi bir problem olmadığını siz de göreceksinizdir, bu konuda teminat bizzat benim.
           
ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA, SEÇİMDEN SONRA BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN BİLİNÇLİ OLARAK AĞIR ÇALIŞTIRILDIKLARINI VE ÖZEL HALK MİNİBÜSLERİNİN YOLCULARI TIKA BASA DOLDUKLARINA DAİR BAZI İDDİALAR VAR. BUNA KATILIYOR MUSUNUZ? BU İŞİN DOĞRUSUNU EN YETKİLİ AĞIZDAN DİNLEYEBİLİR MİYİZ?
           
Bu iddialar bizim de kulağımıza çalınmakta. Fakat durum çok farklı geldiğimizden bu yana bu konuyla ilgili çalışmalar yapıyoruz, güzergahlar üzerinde arkadaşlarımızla çalışma içindeyiz vatandaşlarımızın en kısa sürede varmak istedikleri yere güvenli şekilde ulaşımları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, Belediye otobüslerimizle ilgili vatandaşlarımızdan gelen talepleri değerlendiriyoruz bu konuyla ilgili bir anket çalışması da yapacağız gerekli görüldüğünde araç sayısını arttıracağız.
Vatandaşlardan gelen talep üzerine bazı mesire alanlarına vatandaşlarımızı bedava taşıdık, sahabe türbesine düzenli taşımalar yapıldı, ayrıca sınava giren öğrencilerimizi bedava ve güvenli taşımak için tüm araçlarımızı LYS sınavı için öğrencilerimizin hizmetine sunduk , bu süreçte elbette aksamalar olmuştur fakat bununla ilgili çalışmalar bittiğinde taşıma ile ilgili herhangi bir problem kalmayacaktır, takdir edersiniz ki bu konuyla ilgili biraz zamana ihtiyacımız var fakat öyle uzun bir süre değil bu zaman, en kısa sürede bu sorun da hal olacaktır.
           
ÖZEL HALK MİNİBÜSLERİ İLE BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN ARASINDAKİ FİYAT UYGULAMASI NE KADAR DOĞRU. BU FİYAT ŞARTLARINDA 50 KURUŞUN TARAFLARI KURTARDIĞINA İNANIYOR MUSUNUZ?
           
Bu konuyla ilgili de arkadaşlarmızla öncelikle vatandaşın menfaatine olan durumu gözünde bulunduracağız, meclis üyelerimiz ve ilgili arkadaşlarla bu konuyu değerlendireceğiz, velev ki belediye zarar etse bile vatandaşlarımızı zor durumda bırakmamak için elimizden geleni yapacağız. Güvenli ve ucuz ulaşım olmazsa olmazlarımız arasında.
           
SAYIN BAŞKAN, VATANDAŞLAR MERAKLA SORUYOR. KÂHTA’DA KALDIRIMLAR NE ZAMAN YAYALARA AÇILACAK?
           
Öncelikle bu konuda esnafımızın duyarlı olmasını diliyoruz, zabıtalarımız kimseyi mağdur etmeden esnafımıza ricada bulunuyorlar zaman içerisinde bu konuya çözüm getireceğiz; kimseyi kırmadan, üzmeden, mağdur etmeden kaldırımlarımızın vatandaşlarımızca rahatça kullanılması için gerekenler, esnafımızın da duyarlılığıyla gerçekleştirilecektir, önümüzdeki günlerde esnaf ziyaretlerimizi gerçekleştireceğim, bizzat ben bu konuda esnafımızı ikna etmek için ricada bulunacağım.
           
BELEDİYE BİRİMLERİNİ NASIL KURUMSALLAŞTIRACAKSINIZ?
           
Birçok belediyenin asıl problemi bu olduğundan hizmetler istenilen kalitede gerçekleştirilememektedir. Kurumsallaşma boyunca Belediye içi uyumun sağlanması, hedeflerin belirlenmesi ve anlaşılması, verimin ve uyumun arttırılması, katılımcılığın teşvik edilmesi, organizasyon şeması, iş tanımları, ödüllendirme, raporlama, yetki ve sorumluluklar, iş ve performans değerlendirme, bilgi akışı, hizmet içi eğitim, bilgilendirme gibi çalışmalar kurumsallığın unsurlarını oluşturur.
           
Biz göreve başlarken ilkin kendi alanında ehil insanlarla çalışmak istedik zira ki ehliyet başarının başat unsurlarından biridir. Her birimin başına tecrübeli, işini önemseyen insanlardan oluşan bir ekip kurduk.
           
Her işi zamanında ve planlı bir şekilde gerçekleştirmek, vatandaş beklenti ve istekleri ile uluslararası standartlar doğrultusunda belediyecilik hizmeti sunmak, tüm faaliyetleri tasarlamak, uygulamak, denetlemek, geliştirmek ve takip etmek amacıyla 5 yıllık stratejimizi hazırladık.
           
Ayrıca otomasyon sistemimizle ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.
           
SEÇİM ÖNCESİNDE DE SONRASINDA DA ŞEFFAFLIK VURGUSU YAPTINIZ. PEKİ HALK SİZİ NASIL TAKİP EDECEK. SİZ BUNU KAMUOYU İLE NASIL PAYLAŞACAKSINIZ?
           
Efendim bu konuda gelen giden, harcanan her kuruşu belgelerle size vereceğim basın mensupları aracılığıyla gereken şeffaflığı vatandaşlarımızla da paylaşacağız,
           
5. ayda gelen toplam para 1.213 milyar,
           
6. ayda 1.508 milyar, gelen para personel giderleri ve borçlara ödenen miktarlar verildikten sonra 5. ayda 400 milyar
           
6. ayda 100 milyar lire içeri girmiş bulunmaktayız, bunun sebebi de belediyeyi borç batağında bırakanlardan kaynaklanıyor.
           
Gelen para giderlerimizi karşılayacak durumda değil, ama süreç içerisinde bu zorlukları el birliğiyle aşacağız.
           
Basınla, muhtarlarla, STK’larla bu konuyu sürekli paylaşacağız. Her ay sizlerle şeffaf bir şekilde her kalemi sizinle paylaşacağız.
           
Ayrıca yakında belediyemizin sitesi de açılacak gerekli bilgileri ordan da paylaşmayı planlıyoruz.
           
PROJELERİNİZ HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
           
En önemli projelerimizden biri ve hassasiyetle üzerinde durduğumuz konu Su projesi, bu proje en kısa sürede bitecek inşallah, tamamlandığında yüksek kotlara su verilebilecek, Bu proje sayesinde saniyede 500 litre su akacak ve ilçenin 100 yıllık su ihtiyacı giderilmiş olacak.
Böylece özellikle yaz aylarında evlerine su alamayan vatandaşlarımızın su sorununu çözmüş olduk. Su arıtma ile ilgili çalışmalar da büyük bir hızla devam etmektedir.
Vatandaşlarımıza yıllardır kirli su içirilmiş vicdanen rahatsızım bu konuda, vatandaşımıza en temiz suyu içirmek boynumuzun borcudur. Bu görevi en kısa sürede ifa edeceğimizden emin olabilirsiniz.
           
Bu konuda başta Grup Başkan Vekilimiz Ahmet Aydın, Mehmet Metiner, Murtaza Yetiş, Mehmet Erdoğan , Salih Fırat’a teşekkür ediyorum huzurunuzda, bize bu konuda gerekli destekleri verdikleri için.
           
Yakın zamanda 1000 ton sıcak asfalt aldık ve yollarımızla ilgili sorunlar ivedilikle giderilmeye başlandı
           
İlçemiz Organize Sanayi bölgesinden baraj sahil kıyısına kadar ışıklandırma çalışması başlattık, ilçemize yakışır modern bir ışıklandırma ile ilçeye yeni bir veçhe kazandırıyoruz.
Yine ilçemizde önemli bir zatın türbesinin bulunduğu baraj kıyısına yakın Ebu Sadık türbesinin çevresinde ıslah çalışmalarının yanı sıra 35 dönümlük kısımda bir külliye çalışması içindeyiz, hazırlıklarımız tamamlandı ve yakında o bölgede çalışma başlatıyoruz. Tamamlandığında bölgenin en önemli mesire alanı ve külliye çalışması olacak.
           
Baraja giden yol üzerinde bulunan molozların temizlenmesi ve ıslah çalışması da başlatıldı, baraj kıyısında çevre düzenlenmesi için gerekli çalışmaların da hazırlıkları içerisindeyiz.
           
İlçemize modern bir mezbaha ve kesimhane kazandırmak amacıyla 5 dönümlük arazi alındı ve fizibilite çalışmaları tamamlandıktan sonra konuya ilişkin çalışmalara başlandı.
           
Belediyemiz bünyesinde hizmet vermesi amacıyla 2 büyük temizlik aracı daha aldık ve temizlik çalışmalarına hız verdik. İlçemize yakışır çevre düzenlemesi için gerekli ekip çalışması başlatıldı ve ekiplerimiz sahada çalışmalarına hız verdi.
           
Yine bu kapsamda 500 tane çöp konteynırı alındı, 500 tane daha konteynır için de sipariş verildi. Bidonların yerini daha estetik ve işlevsel olan bu konteynırlar alacak.
Ayrıca ilçenin ana caddeleri üzerinde askılı modern çöp kutuları yerleştirilecek. Temizlik işinde çalışanların daha iyi hizmet vermesi için içinde modern duşların olduğu bir tesis için de düğmeye basıldı çalışmalarımız hızla devam ediyor
           
Önceki dönemde konulan tuhaf ve ucube cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesi için arkadaşlarımız bir anket çalışması içindeler ve yakında cadde ve sokak isimleri daha güzel isimlerle anılacak, böylelikle sadece bir aileye hasredilmiş isimler halkın istediği isimlerle değiştirilecek.
           
İmar planı çerçevesinde bayanlara yönelik iki büyük park için çalışmalarımız başladı. Ayrıca Bilgi ve Kültür Evi projemiz de bitmek üzere yakında inşaatına başlıyoruz, düğün salonu içindeki eski bina yıkılacak yerine modern bir kültür evi yapılacak bütün kesimlerin kullanabileceği, özellikle gençlere hizmet edecek bir kültür birimi olarak hizmet verecek.
           
Kâhta’mızın çehresini değiştirecek 5000 ağaç dikilmesi için çalışmalara başladık, Karşıyaka mezarlık yoluna estetik bir çehre kazandırmak için çalışma içerisindeyiz.
           
Allah nasip ederse 2016 yılının sonunda Kâhta’nın büyük bütün sorunları bitmiş olacak ve Kâhta hak ettiği bütün hizmetlerin büyük kısmına kavuşmuş olacak.
           
ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE BAŞKANI YUSUF TURANLI`NIN SİZİN HAKKINIZDAKİ İDDİALARINA NE DİYECEKSİNİZ?
           
Sizin de beyan ettiğiniz gibi söyledikleri iddia, iddia dışına çıkma ihtimali de yok, çamur at izi kalsın siyaseti. Fakat biz belgelerle konuşuyoruz elimizdeki belgeleri sizinle de paylaşacağız yakında herkes görecek kim yargılanacak, kim içeri görecek, kim ak, kim kara ayan beyan ortaya çıkacak.
           
Mesela 70 trilyon civarındaki borcun hesabını verecek, otogar dışında görülen bir hizmet yok fakat harcanan paranın haddi hesabı yok.
           
Resmi belgelerle iptal edilen Kommagene Festivaline çıkarılan faturalar dudak uçuklatacak cinsten, hiç yapılmamış Kommagene festivali için verilen yemeklerin faturası Kâhta’daki fakir fukaranın bir yıllık gıda ihtiyacını karşılayacak durumda. Bu konuyla ilgili belgeleri de size teslim ediyorum.
           
Bakanlık müfettişleri konuyla ilgili çalışmalarını derinleştiriyor, müfettişler incelemelerini bitirdikten sonra, onların verdiği raporlar doğrultusunda da yapılan yolsuzluk ve usulsüzlükleri sizlerle yeniden paylaşacağız.
           
SON OLARAK BİZİMLE PAYLAŞMAK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI BAŞKAN?
           
Başta milletvekillerimiz olmak üzere, kurum amirlerimize, basın mensuplarımıza, STK’lara belediye personelime, bizimle hareket eden, belediyemizin hizmet etmesi için elinden gelen yapan herkese teşekkür ederim.
Editör: Adıyaman Haber