Türk Patent ve Marka Kurumu’nda Adıyaman etsiz çiğköfte, Adıyaman Besni üzümü, Adıyaman Tut dutu, Sincik el dokuma halısı ve Çelikhan tütününden sonra Adıyaman sayfasında bundan sonra Kahta bademi, Kahta bulgur pilavı, Kahta narı ve Kahta bademli irmik helvası da yer alacak.

Kahta’ya özgü dört ürünün Türk Patent ve Marka Kurumu’nda coğrafi işaret alması ile ilgili Kahta Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Kahta Kaymakamı Abdil Koç, Kahta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı, Kahta Kaymakamlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Lütfi Başlı ve basın mensupları katıldı. Toplantıda coğrafi işaret alan ürünler sergilenerek, ilgili ürün hakkında bilgiler verildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahta Kaymakamlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Lütfi Başlı, "İlk başta bu konuda bizlere öncülük eden değerli kaymakamımıza teşekkür ediyorum. Belediye başkanımız da her türlü desteği bizlere sundu. Biz Kahta Kaymakamlığı Projeler Koordinasyon Merkezi olarak yaklaşık bir seneden fazla bir sürede bu iş için çaba sarf ettik. Ama bugün mutluyuz. Dört ürünümüzün coğrafi işaretini tescil etmiş bulunuyoruz. Son olarak emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."dedi.

Kahta ilçemizin tarihinde ilk defa kendine mahsus dört üründe patent aldığını ifade eden Kahta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı ise, yaptığı açıklamada; “Özellikle başta kaymakamımız olmak üzere bu konuda öncülük eden proje ekibini tebrik etmek istiyorum. Çünkü tarihte ilk defa Adıyaman’ın Kahta ilçesi kendine mahsus dört üründe patent almıştır. Bundan dolayı emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum."dedi.

Kahta Kaymakamı Abdil Koç ise bugün burada coğrafi işaretini aldıkları dört ürünün tanıtımını yapmak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Kaymakam Koç: Adıyaman’da dört ürünü ile coğrafi işaret alan ilk ilçe 

Kahta Kaymakamlığı olarak başlattıkları bir çalışma neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru sonucunda Kahta’ya has dört ürünün coğrafi işaretini aldıklarını kaydeden Kaymakam Koç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aynı zamanda Adıyaman’da dört ürünü ile coğrafi işaret alan ilk ilçe olduğumuzu da eklemek istiyorum. Ürünlerimize gelecek olursak Kahta bademi, Kahta bulgur pilavı, Kahta narı ve Kahta bademli irmik helvası olmak üzere dört ürünümüz var.

Ürünlerimizin iki tanesi 'menşe' adı unvanını aldı. İki tanesi de mahreç işareti unvanını aldı. Menşe demek sadece ve sadece Kahta’da yetişebilen başka yerde yetişmesi mümkün olmayan ürün demektir. Bunlar Kahta bademimiz ve Kahta narımızdır. İkisinin de ne kadar lezzetli ürün olduğu aşikardır. Diğer iki ürünümüz de mahreç işareti aldığımız Kahta bulgur pilavı ve Kahta bademli irmik helvasıdır. Mahreç işareti demek başka yerde yapılabilir demektir. Hemşerilerimiz Adıyaman’da veya Adıyaman dışına çıktıkları zaman bu ürünlerimizi orada yapabilirler. Lakin Kahta bulgur pilavı dediğimiz için Kahta bulgurunu yani Kahta’da yetişen bulguru ve Kahta’nın doğal organik tavuk etini kullanmak zorundalar. Aynı şekilde Kahta bademli irmik helvası da başka bir yerde tabii ki yapılabilir. Ama Kahta bademli irmik helvası dediğimiz için de bademinin muhakkak Kahta bademi olması gerekiyor. Bu nedenle bu dört ürünümüzün Kahta’ya has olduğunu biz artık tescillemiş durumundayız. Devletin resmi kurumu olan Türk Patent ve Marka Kurumu resmi müracaatımızı kabul ederek dört ürünümüze coğrafi işaret unvanını verdi. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesindeki Türkiye haritasından Adıyaman’ı tıkladığımızda bu dört ürünümüz artık görülecektir. Ben Kahta’nın tanıtımına çok büyük katkısı olacağı nedeniyle hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu işin daha önce mutfağında çalışan Lütfi Başlı başta olmak üzere proje ekibindeki tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu çalışmayı başlatan belediye başkanımıza ve daha önce görev yapan, bu fikri öne atan kaymakamlarımıza da teşekkür ediyorum."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha