Kahta İlçesine bağlı Mülk Köyü bitişiğindeki sulama göletine açıktan akarak karışan Kahta İlçesinin kanalizasyon ve arık suları köyde hastalıklara neden oluyor. Mülk Göletine akan pis sular köyde değişik iç hastalıklara neden olurken Uzun süreden beri köyde aşırı bir şekilde hissedilen pis koku ve köylülerden çoğunun yakalandığı hastalıklar köy sakinlerini çileden çıkardı.

Köylülerden Ferhat Vural,  Göletin pis kokusu ve neden olduğu hastalıkların korkusu ile köyü terk edip şehre yerleştiğini belirterek şöyle konuştu: “ Bu göletin suyu Kahta’nın kanalizasyon ve atık sularından geliyor. Uzun yıllardır köyümüzün burnunun dibindeki bu gölete akan kanalizasyon suları köyün yarısının hastalanmasına sebep oldu. Her seçimde göletin arındırılacağına dair söz veriyorlar. Seçim bitiyor verilen sözler unutuluyor.Bakanlık tarafından bu kanalizasyon suyunun hastalıklara beden olacağı resmen açıklanmasına rağmen bir önlem alınmıyor” dedi.

Köy sakinlerinden M.S “ Annem kanser hastasıdır.İki ablam akciğer hastasıdır.Amcam çocukları kanser hastasıdır. Bu hastalıklar göletten geliyor. İki abim ve bir kız kardeşim akciğer hastasıdır. Bu gölet yüzünden köyde duramıyoruz. Sabah kalkınca ilk işimiz Kahta’ya gitmek oluyor. Biz gidiyoruz fakat çocuklarımız ve eşlerimiz köyde kalıp bu pis kokuyu teneffüs ediyor. Vekillerimiz gelsin eğer burada tarım saat kalabilirlerse o zaman konuşsunlar.Oy zamanı gelip bize çeşitli vaatler veriyor, seçimden sonra da bir daha uğramıyorlar. Milletvekillerinin hiç faydası olmuyor. Bu barajı buradan kaldırsınlar istemiyoruz.Hepimiz astım hastası olduk.” ifadelerini kullandı.

Köyün yaşlı kadınlarından Fatma Saray, “ Hepatit B hastalığı, karaciğer hastalığı, kanser ve siroz hastalığı köye yayılmış durumdadır. Çocuklarımız köyü terk etti. Yaşlılar köyde kalıyor. Onlar da hepsi hastadır. Yazık değil mi bize. Bu yetkililerde hiç merhamet yok mu?” dedi.

Köylülerden Mehmet Saray ise “ Köyümüzün tamamı akrabadır. Kaymakam, Vali, Milletvekillerimiz, başbakanız, Cumhurbaşkanımız gelsinler, burada bir saat durabilirlerce köyün hepsimi kendilerine vereceğim. İki abim karaciğer hastasıdır. Bir ablam karaciğer hastalığından öldü. Milletvekillerimiz gelsin yarım saat burada kokudan otursunlar da göreyim onları. Buradan hükümete sesleniyoruz. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Sesimizi duyun. Bizi bu pislikten kurtarın” şeklinde konuştu.

Bir başka köylü “ 2 kardeşim ve ben HPT B hastasıyız. 7 aydır arayan soran yok.Hastalığımız siroza çeviriyor. Bize acıyan yok. Kahtanın bütün kanalizasyon pisliği buraya akıyor. Kokudan evin içinden dışarıya çıkamıyoruz. Vekil adayları bize buranın temizleneceği sözü verdiler ama seçimden sonra  bizi unuttular. Kaymakam, vali, milletvekilleri buyursunlar burada bir gün kalabilirlerse her cezaya razıyım dedi.

Seslerini duyurmak isteyen köylüler basın mensuplarını köye davet ederek köy girişinde burunlarını kapatarak, yola oturup kısa bir süre yol kapatma eylemi yaptı.

Daha sonra gazetecilere sorunlarını anlatan köylüler, sessizce dağıldı.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber