Kahta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fahri Can, yaptığı açıklamada, İlçemizde bazı hayvanlarda ŞAP Hastalığının görüldüğü tespit edilmesi üzerine önlem olarak Kahta Hayvan Pazarının 23 Aralık 2015 tarihinden itibaren 1 ay süre ile kapatılmasına karar verilmiştir” dedi.
Kahta Hayvan Pazarının 1 ay süre ile kapatıldığı Kahta Belediyesi tarafından sık sık yapılan anonslarla ilan edilmeye başlandı.
Kahta’da hayvan çiftliği sahiplerinden Fehmi Turanlı, hastalığa karşı büyük önlemler aldıklarını belirtti. Turanlı, “ Bu hastalığın Afrika’dan geldiği söyleniyor. Çok şükür çiftliğimizde hastalık yok. İşletmemizde sürekli ilaçlama yapıyoruz. İşletmeye hayvan girişi yapmayacağız. Hastalık ayrıca sinek, güvercin, kuş gibi uçan hayvanlarla da bulaşıyor. Bunun da önlemini aldık. Tüpe takılı ses pompaları patlatarak kuşların çiftliğimize konmalarını önlemeye çalışıyoruz. Çiftliğimize giren araçların lastiklerini dahi yıkayıp ilaçlıyoruz. Dışarıdan gelen personelimiz ayaklarını ilaçlı suda yıkadıktan sonra içeri giriyor. “ dedi.
Turanlı, şöyle devam etti:

Şap Hastalığı çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen ve genellikle zayıf yavru hayvanlarda etkili olan bir hastalıktır. ŞAP, nadir olarak ölüme sebebiyet verebildiği gibi insanlara da bulaşmaz. Hastalık, hayvan ölümlerinden ziyade et, Süt ve işgücü kaybına sebep olur. Şap, öldürücü olmamakla beraber sürü içerisinde, hayvan pazarlarında ve bölgede hızla yayılabilen bir hastalıktır. BU nedenle az sayıda hayvanda görülse bile önlem olarak hayvan pazarları kapatılıyor ve hayvanların birbirilerine yakın olmaması için önlem alınır

PHA

Editör: Adıyaman Haber