HÜDA-PAR Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, Irak’ta kurulacak olan bir Kürt Devletini desteklediklerini belirtti.

Recep Tayyip Erdoğan’nın şahsında başkanlık sistemi tartışmaların yürütülmüş olmasını doğru bulmadıklarını söyleyen Yavuz, şöyle konuştu:

“ Başkanlık sisteminin bir kişi üzerinde yürütülmesini çok yanlış buluyorum.  İster Amerika Sistemi, ister Rusya sistemi ister başka bir sistem olsun, ister Türkiye’de partili bir cumhurbaşkanlığı sitemi olsun doğru bulmuyoruz. Belki kulağa hoş geliyor. Ama eğer bunu ortaya koyacak kanuni düzenlemeleriniz yoksa anayasal düzenlemeleriniz yoksa bunun hiçbir kıymeti yok. Ortada bir başkanlık sistemi yok. Sayın Cumhurbaşkanı Şili’ye gidiyor, oradaki başkanlık sistemini anlatıyor. Nereye giderse oranın sistemini anlatıyor. Net diyebileceğimiz bir sistem yok
Yavuz, Türkiye!nin önemli üç meselesi var. Türkiye’nin başta Kürt meselesini, Suriye meselesini ve işsizlik sorununu çözmesi lazım. Biz dindar bir anayasa kavramını doğru bulmuyoruz. Biz dini dayatamayız. Allah böyle bir hakkı bize vermemiştir. Bizim kendi kaderimizi kendimiz çizmemiz lazım. 100 yıl önce İngilizler ve Fransızlar Ortadoğu’da kendi emperyalist emelleri doğrultusunda sınırları çizdiler. Burada en çok zarar gören Kürt halkı oldu. Ortadoğu’nun en köklü milleti olduğu halde bir devlet kurma imkanı sunulmadı. Dört ülkenin arasında pay edildi. İran, Irak, Suriye ve Türkiye arasında pay edildi dedi.

- SİLAHSIZ ÇÖZÜM LAZIM

Silahsız çözümün gerekli olduğunu aktaran Yavuz, Gerekçemizde ne kadar haklı olursak olalım mutlaka silahsız bir çözüm gereklidir. Ne kadar birimizle düşman olursak olalım, ideolojilerimiz ne kadar birbirinden uzak olursa olsun meselelerimizi emperyalizme havale etmeyelim. Meselelerimizi büyük güçlere havale etmeyelim, kendi içimizde çözelim. Amerika’nın, Rusya’nın bize vereceği bir şey yoktur. Dinlerimizi ve ideolojilerimizi birbirimize dayatmayalım ifadelerini kullandı.

- BEN NAMAZIMI KİMSEYE DAYATAMAM.

Laiklik tartışmalarına da değinen Yavuz, şöyle konuştu:

Ben namazımı kimseye dayatamam. O zaman başkasının da laikliği bana dayatma hakkı yok. Dayatma çatışma getirir. Bu arada Irak’ta kurulacak olan Kürt Devletini HÜDA_PAR olarak destekliyoruz. Türkiye başta olmak üzere bütün bölge ülkelerinin bu iradeye saygı göstermesi gerektiğini HÜDA-PAR olarak düşündüğünü belirtmek istiyorum. Türkiye’nin ciddi meseleleri var. Şu an en can yakıcı meselesi Kürt meselesidir. Kürt coğrafyasında ciddi bir problem var canımızı yakıyor. Bu meseleden hepimiz etkileniyoruz. Gelecek olan Hükümetin ayağı yere basan gerçek çözümler üretmelidir. Bunun için iki masamız var. Birinci masada meseleyi 90 yıllık bir sistem sorunu olarak görecek. Irkçılık ve tekçilik üzerinde kurulan, halkların inkarını esas alan bir sistemin tabii sonucu olarak göreceğiz. Allah bu millete ne haklar vermişse bu hakları ellerinden almanın yanlış olduğunu savunuyoruz. İkinci masamızda Kürt meselesini şiddetle çözmenin de aynı oranda yanlış buluyoruz. Bir diğer sorunumuz ise işsizliktir. Bu mesele Hükümetin iş-kur politikasından kaynaklanıyor. Devlet asgari ücretlilerden vergi almamalı. Asgari ücretliye sosyal haklar tanınmalıdır

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber