Boş zamanlarında bu oyunları oynayan çocuklar hem teknoloji bağımlılığından uzak duruyor hem de sosyal hayata daha fazla katılım sağlıyor.

Mevlana İlkokulu 2. sınıf öğretmeni Zeliha Yücel ile 3.Sınıf öğretmeni Mehtap Yeter başlattıkları Özgüvenli nesiller için tasarla ve oyna projesini kapsamında atık malzemelerle yaptıkları malzemelerle çocuklar hem oyun oynayarak, teknoloji bağımlılığından uzak kalıyor hemde sosyal hayata daha fazla müdahil oluyor.

Öğretmenlerle işbirliği yapan anneler evde buldukları atık maddelerle çocuklarının oynayacakları üretmeye başlarken anneler okulda kendilerine ayrılan odayı atölyeye çevirdi.

-“OYUNLAR, SIFIR MALİYETLE OYNANABİLİYOR”

Sınıf öğretmeni Mehtap Yeter, velilerle birlikte geçmişten günümüze sıfır maliyetle atık maddelerle tasarlayarak oyuncaklar ürettiklerini belirterek, "Öğrencilerimiz geçmişten günümüze gelen ve günümüzde de var olan oyunları evlerinde sıfır maliyetle oynayabiliyor. Eskiden taşlarla oynanan oyunları sınıfımızda ve evlerimizde oynuyoruz. Amacımız çocuklarımızı teknolojiden birazcık uzaklaştırıp kendilerine güvenmelerini sağlamak, zekâlarının var olduğunu ve bunu kullanarak daha iyi nasıl geliştirebileceklerini sağlamak için böyle bir projeye katıldık. Çocuklar evde ve okulda baba, anne öğretmenler ve arkadaşlarıyla oyunlarımızı oynuyorlar. Öğrencilerimizin anne ve babaları daha önce cep telefonlarına merak saran çocuklarının telefonları ellerine almadıklarını gelip bize söylüyorlar. Masa üzerinde ölçü çıkararak üçtaş, dokuztaş ve katamino çizdik. Çocuklar ders aralarında masa üzerindeki örtüyü kaldırarak gürültü çıkarmadan oyun oynuyorlar."dedi.

-“OYUNLARIN, DERSLERE BAŞARILARI YANSIDI”

Sınıf öğretmeni Zeliha Yücel, öğrencilerinin eski oyunlara merak sarmalarını ve mangala öğrettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Projemiz çok büyük bir ilgi görünce devam etmeye başladık. Dokuztaş, beştaş ve katamino’dan sonra şimdi de Türklerin ilk oyunu olan mangala’yı öğrettik. Şimdi çocuklar mangala öğrenip oynuyorlar. Çocuklarımızı zeka geliştirici oyunlarla derslerini daha iyiye götürmelerine çalışıyoruz. Çocuklarımız aileleri ile birlikte oyunları tasarlayıp çizdiler ve oynuyorlar. Çocuklar bir süreliğine telefondan, tabletten ve televizyondan uzak kalarak Zamanlarını daha verimli kullanmaya başladılar. Sınıfta da bu oyunları oynayarak daha az gürültü yapmaya başladılar. Velilerimiz de çocuklarına destek oldu. Oyunlar stratejik gelişmeyi sağladığı için derslere de katkısı oldu. Derslere başarıları yansıdı"

Okul Aile Birliği Başkanı Tevfik Parlak, ise öğretmenle çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, bu günkü şartlarda teknolojiden uzak kalarak beyin jimnastiği yaptıklarını belirtti.

- OYUNLARI AİLECE OYNUYORUZ”

Velilerden Makbule Yağmur, “Öğretmenlerimizin başlattıkları bu oyunlar sayesinde çocuklarımızı internet yerine bu oyunları oynamaya başladı. Bu oyunlar beyin hücrelerine daha iyi gelir. Okula gelip çocuklarımızla zaman geçirmek bizim için de iyi oluyor. Evde de oyunları ailece oynuyoruz"dedi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha